Este mala technicka pripomienka - mal by si este doplnit cas registracie a ze si novacik, lebo ani to v kazdom prispevku vobec nevidno
Přepěťové / napěťové špičky v automobilu
Moderátor: Moderátoři
Este mala technicka pripomienka - mal by si este doplnit cas registracie a ze si novacik, lebo ani to v kazdom prispevku vobec nevidno
Předpokládám, že normální člověk stále vidí souvislost mezi řešením napěťových špiček a problémem s přehřátím transilu několikavoltovým přepětím. Pokud ne, jsem ochoten to dopodrobna tady těm samozvaným psychologům vysvětlit.
Vlastník tohoto fóra by možná měl upozornit na to, že se nejedná o fórum se zaměřením na elektro, ale spíše psychologicko-psychiatrické. To jen, aby si to někteří samozvaní psychologové nepletli. mpcz, 26/9/2018
masar píše:mpcz píše:...Při plazivém přepětí bude životu nebezpečný...
Jinak nevidím tady nic, o čem by se dala vést diskuse, kterou stále vyžaduješ. Podle tvých sdělení je stav takový, že jsi sestavil do nějaké krabičky obvod s transilem, omezovacím rezistorem a ochrannou diodou. Teď je to tedy ve stadiu ověřování, ne? Na diskusi vznikne prostor tehdy, až zjistíš výsledek tohoto opatření.
Tak už zrovna můžeš začít. Tento obvod jsem velmi podrobně podrobil testům a má to bohužel tu vadu, že při zvýšení napětí o pár voltů se sice začne proud transilem zvyšovat, to vede k jeho prudkému ohřevu (P=U*I), napětí je poměrně vysoké, což vede k velké výkonové ztrátě i při malém proudu a také k tomu, že se transil vlivem ohřátí stane "gumovým" a jeho jmenovité napětí se natáhne až k 22. voltům, kdy už je uhrožen modul. To vše bez toho, aby se přerušila pojistka. Částečný, nikoliv však stoprocentní úspěch jsem dosáhl s pojistkou 50 mA, kde navíc vadí její vysoká cena a obtížná dostupnost. Další potíž je v tom, že tak jemně dimenzovaná pojistka by mohla vyletovat už i jindy, než by měla.
Jediný, kdo tady na tento problém relevantně upozornil, byl kolega Sinclair, který ovšem jádro problému elegantně obešel slovy "správně dimenzovaná" pojistka. A vo tom to je. mpcz, 26/09/2018
- tomasjedno
Konkrétní případ, kdy v palubní síti vinou závady baterie při nabíjení narostlo napětí až na 22V je vysloveně chybou obsluhy, protože nabiják, u kterýho může jeho výstupní napětí dosáhnout až tak vysoký hodnoty, se k nabíjení baterky BEZ ODPOJENÍ vůbec ani nemá používat. Snažit se chránit autosíť proti takovýmu přepětí je nesmysl, jako prvotní je potřeba zajistit, aby se do autosítě takový napětí vůbec nedostalo.
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
Od té zenerky jsem utekl, prezentované speciální určení rychlého transilu na špičky, které se tu řeší mě možná ovlivnilo. Zkusím tedy natahoval ZD přes pojistku, jestli pojistka vyletí bez toho, aby zenerka byla nebezpečně žižlavá. Kryt je plastový, takže si moc vyskakovat nemůžu. mpcz, 26/9/2018
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
A co tak ochrana voci prepolovaniu? To je tiez jedna z chybovych stavov v auto sieti.
A kutilmile - nelituju tě
Nezdá se ti, že jsi ve svých poznatcích poněkud nekonzistentní? Jak to tvoje "plazivé"mpcz píše:Zdravím. Modul s Atmelem a stabil. max. in 40V , zabudovaný do koncernového vozu se opakovaně poškodil. Podezření padlo na vliv napěťových špiček v palubní síti automobilu...
...se transil vlivem ohřátí stane "gumovým" a jeho jmenovité napětí se natáhne až k 22. voltům, kdy už je uhrožen modul...
Ne, ty jsi případ, kterému já nedokážu poradit. Mluvíš řečí jiného kmene. Je mi líto.
Pokud tě ty tvé rady unavují, rád bych poděkoval, přičemž ostatně není za co, kromě slovíčkaření a invektiv jsi toho k věci nic moc neřekl. Prosím, zkus to v jiném vlákně, kde o takové rady stojí, bude to lepší. Děkuji, 26/9/2018