Mám kolečka na akumulátor, tzv. Motůčko. Po roce používání a dvou nabitích akumulátoru mi náhle poklesla rychlost jízdy. Teoreticky bych měl od posledního nabití jezdit ještě několik hodin.
Změřil jsem napětí akumulátoru, voltmetr ukazoval podezřelých 10 V. Připojil jsem akumulátor na automatickou nabíječku Pb akumulátorů. Nabíjení probíhalo zdánlivě normálně, ale po rozsvícení zelené kontrolky plného nabití začala nabíječka cyklovat mezi nabíjením a plným nabitím. Na akumulátoru jsem po odpojení nabíječky stále měřil něco přes 10 V.
Usoudil jsem na vadný článek v akumulátoru a Aku reklamoval u dodavatele Motůčka. Bohužel jsem neuspěl, na akumulátor dávají záruku jen 1/2 roku.
Řekl jsem si, že akumulátor před zimou doničím ježděním s vadným článkem. Motůčko pomaleji jezdilo i na těch 10 V a vadný článek byl dále ničen proudem v opačném směru. Nový Aku jsem chtěl koupit až na jaře, aby mi záruka platila přes sezónu a ne přes zimu, kdy se Aku nepoužívá.
Při dalším nabíjení automatická nabíječka spustila nejdříve refreš baterie a následně odmítla další nabíjení a prohlásila Aku za vadný. To mne nepřekvapilo, dalo se to čekat.
Vyhrabal jsem někde pod stolem nejméně 40 roků starou amatérskou nabíječku s trafem a usměrňovacím můstkem bez regulace proudu. Dávala střední zvlněné napětí kolem 15 V. Připojil jsem ji na akumulátor, abych se pokusil dobít přes vadný článek zbývajících 5 článků. Proud vyběhl asi na 2,6 A, ale během asi 1 minuty klesl na 60 mA. To bylo večer. Pak jsem nabíjení zapoměl odpojit, což jsem "s hrůzou" zjistil až ráno asi po 12 hodinách nabíjení.
Ampérmetr ráno ukazoval 2,6 A, Aku byl mírně teplý. Naštěstí nebyl nafouklý nebo dokonce prasklý, což by se také mohlo stát, pokud by bohové nebyli na moji straně.
Po odpojení nabíječky ukazoval Aku napětí asi 13 V. Motor točil jako divý stejně jako původně s novým akumulátorem. Asi po 30 minutách ježdění s Motůčkem Aku stále drží svých 12 V.
Takže to nechtěné přebíjení nějak "zvrávolalo" ten vadný článek, že začal normálně fungovat.
Jsem zvědav jak dlouho ta renovace Aku vydrží.
Tam kde selhává automatika pomáhá klasika a mírné až hrubé násilí.
Lze tento náhodný "objev" nějak teoreticky odůvodnit?