To je nic nerikajici obrazek a) harmonicke te zajimaji tak do 100kHz a linearni osa
b) neni tam videt pozadi vypoctu, ktere by melo byt aspon o 20dB nize.
Zkus jemnejsi casovani a vetsi pocet vzorku.
Ja pouzivam 100us - 500us a 10ns vzorkovani.
Bohuzel, odkazy co jsem mel na audiowebu prestaly od 1.10.2018 fungovat
Je to pořád stejný, přece ta základní frekvence není tak široká. Ale odečtu z toho úrovně jednotlivých harmonických. Uvidím, jak to bude vypadat v reálu
Používám 4 periody a to je asi tak minimum.
Taky je zapotřebí potlačit začátek, kde je přechodový děj, minimálně první periodu.
Zobrazení mám proložením vrcholů.
Naposledy upravil(a) danhard dne 04 říj 2018, 13:49, celkem upraveno 1 x.
Zde parametry reálných polovodičů do schématu TW140S/P pro dosazení do simulátorů:
T13=KC507,hfe při 5V/10mA=150,Ucemax=80V,Ft=200MHz,výběr
T15=KU612,hfe při 5V/500mA=80,Ucemax=120V,Ft=30MHz,výběr
T17=KD607,hfe při 5V/4A=100,Ucemax=90V při Rbe=100R,Ft=2MHz,výběr
T19=KD617,hfe při 5V/4A=60,Ucemax=110V při Rbe=100R,Ft=2MHz,výběr
Zajímá mě, zda bude dle simulace schopen budič s kolektorovými odpory 220 a 270R, případně 180R a 220R plně vybudit zvláště npn stranu.
V reálu to opravdu s tím buzením vypadá dost jinak a neodpovídá to Vaškově teorii.
Skutečnost už dávno znám z předchozích pokusů před mnoha lety, zda to vybudit půjde či nepůjde a s jakými odpory.
Teď jeden kanál TW140S už mám takto zkušebně přeosazen - zajímá mě a to velmi, co vyjde v simulacích Vám.
Bez nějakého despektu a ironie, přirozeně.
Zkusme se bavit v technické rovině a bez všelijakých invektiv o blbým Jandovi či blbým sinclairovi. Ano prosím?
No a čemu říkáš plně vybudit? Dle simulace to nahoře bude cca 10V pod napájením. Jaké je napětí a vnitřní odpor toho zdroje? (o kolik spadne při max proudu)
Zdroj zesilovače bude mít orig toroid, při dnešním síť. napětí dává 50V/4A. Nová filtrace je 4x4G7/80V/KMG.
Klidové napětí 70V padá s plným buzením obou konců na 64V, trafo je poměrně tvrdý. Stačí to?
Ještě maličkost: bootstrapový kyblíky jsou 2x220/63 TF011 paralelně.
Plně vybudit říkám tomu, zda bude ten konec schopnej dávat výkon, který odpovídá napájecímu napětí a pokud by bylo stejný napájení a stejný zdroj použit u zesilovače s jiným zapojením.
Jinak a prakticky: mělo by to dávat s daným napájením a dobrou symetrií výstupního signálu /dojede se odporem 2k7/ ještě nezkreslený výkon nejméně 70W/4R.
Pokud to bude třeba, změřím Ti i reálný Ucesat koncáků při výše uvedeným pracovním-měřicím bodu.
Naposledy upravil(a) sinclair dne 05 říj 2018, 13:56, celkem upraveno 1 x.
sinclair píše:V reálu to opravdu s tím buzením vypadá dost jinak a neodpovídá to Vaškově teorii.
Jakýpak teorie ?. Myslíš, že jsem měl před 40-ti lety nějakej simulátor ? Ale Ohmův zákon platil už tehdy, to tě asi ve škole nenaučili ! Do báze toho horního NPN tranzistoru nepotěče nikdy víc, než klidovej proud toho budiče a jen úplnej cvok by enormně zvětšoval bootstrapový kondy, který na to nemají vliv.
Danwatt dává při tvrdejch 60V s tranzistory z hnoje 100W/4R
Naposledy upravil(a) danhard dne 23 říj 2018, 17:58, celkem upraveno 4 x.