Dílna
Moderátor: Moderátoři
- Superpavel
Dílna
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Celou dílnu jisti 10A jističem pokud máš zásuvkový okruh doma jištěný 16A. Při případném zkratu tak nezhasne všechno a nemusíš chodit daleko nahodit jistič.
Proudový chránič už byl zmíněný. Ještě je dobré dát jednu zásuvku přes žárovku, při oživování nebo opravě se hodí.
A hlavně, zásuvek není nikdy dost, mám v dílně 16 dvojzásuvek a ještě by se někdy hodily další. To nepočítám ty, co jsou v nich zapnuté zdroje a MP.
Jistič 10A vypne samostatně jenom při přetížení, působením tepelné spouště. Zkratový proud je mnohem vyšší, spolehlivě vypne i předřazený 16A. Při nízké impedanci někdy vyrazí i hlavní jistič 25A před elektroměrem.jezevec píše:Celou dílnu jisti 10A jističem pokud máš zásuvkový okruh doma jištěný 16A. Při případném zkratu tak nezhasne všechno...
- monterjirka
Teoreticky:
napětí 230V, impedance smyčky v zásuvce kolem 0,5 Ohmu není žádnou vyjímkou.
zkratový proud přes 400A
žádný jistič "neomezí" proud, pouze to nějak rychle odpojí
ale než to odpojí, jsou splněny podmínky pro reakci i jističe 25A u elektroměru
jistič B25 může "rychle" vypnout při trojnásobku, musí při pětinásobku jmenovitého proudu
jisté zkušenosti naznačují, že jističe s vypínací schopností 6kA padají "trochu ochotněji" než jističe se zkratovou odolností 10kA (bytelnější kontakt potřebuje větší impuls aby se pohnul)
Takže jistič s charakteristikou B, řada 6kA (jsou výrobci, co dělají i řadu 4,5kA), a do přívodu si dát "odpůrek" (nebo tlumivku)
třeba něco takového
https://www.ges.cz/cz/ax50w-2r20-GES05313661.html
V místním TV servisu taky nemají žádný extra rozvod. V rozvaděči jsou pouze dva samostatně jištěné zásuvkové obvody - pro 2 zásuvky nad pracovním stolem a 2 zásuvky pro vozík s měřícími přístroji a oddělovacím trafem. Na boku stolu a za vozíkem mají na rozšíření běžné vícenásobné zásuvky (přišroubované prodlužky). Tři stejná pracoviště jsou v rozvaděči na jeden společný chránič.
monterjirka píše:jisté zkušenosti naznačují, že jističe s vypínací schopností 6kA padají "trochu ochotněji" než jističe se zkratovou odolností 10kA (bytelnější kontakt potřebuje větší impuls aby se pohnul)
Hmm, to jsem taky slyšel. V dílně mám jističe 6kA a v hlavním domovním a v elektroměráku 10kA, všade Šrák. Bouchlej PC zdroj vyrazil vše včetně 40A nožovky v Risce.
Několikrát, někdy pojistka přežila. Trafo je cca 200 metrů AYKY 150+70. Tak to asi moc pravda nebude.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!