Pajka PbSn40
Moderátor: Moderátoři
Pajka PbSn40
Ma to znamenat ze je to 60% Pb a 40 %SN?
Pajka ma subjektivne vyssi teplotu pajeni nez obvykla Sn60Pb40
Je to jen muj dojem dany napr. odlisnym tavidlem, nebo je pomer kovu skutecne opacny?
tedy výkonnější pájedlo, pro polovodiče nepříliš vhodná ale může posloužit k vyhotovení plechové skříňky - stínění zdroje, pouzdra anténního předzesilovače, RIAA korekčáku gramce, jemné klempířině nebo tak něco
OPRAVA:
Tak som sa na to zle pozrel. Aj aj sa mi to nezdalo. Takže najnižšiu teplotu tavenia má bežná spájka 60% Sn 40% Pb a to 183°C. Toto má opačný pomer, takže podľa stavového diagramu na obrázku je teplota tavenia okolo 225°C (podľa Wikipédie okolo 240°C) a väčší prechod medzi tekutou a tuhou fázou. Teda nič pre parkinsona.
Podľa Wikipédie https://en.wikipedia.org/wiki/Solder doslova:
Je určená pre spájkovanie mosadze a chladičov áut. Pre hrubé spájkovanie a tam, kde je žiadúci širší bod tavenia, spájanie káblov, na spájanie olovených potrubí. Na opravu radiátorov a elektrických systémov.
Tahle pájka je IMHO vhodná na pájení ok na lana velkých průřezů, jinak je docela naprd. Složení pájky a její průměr je vhodné spíš na okapy a podobnou mechaniku, na to má ale zase nevhodné (velmi málo účinné) tavidlo. Když už to měla být laciná pájka na kdovíco, měli do ní nacpat tavidlo MTL4x8.