Hurá do vesmíru (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
Nebo poskládanou jak dětskej kočárek do auta ? Prostor výsadkového spidera byl velmi, velmi omezen...
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/video-z-bajkonuru-startuje-ruska-raketa/r~702b16b2cd2a11e8acf3ac1f6b220ee8/
Podobný problém měl Sojuz snad jen jednou v 70. letech, i tenkrát posádka díky záchranné věžicce přežila.
Jen jsem zvědavý, jaký sabotér za to může tentokrát...
Ale současně to asi bylo i zklamání, myslím. Jednak z finanční bilance, ty tři metráky šutru, dopraveného na Zemi a vlajka s pár vozítky, dopravené nahoru vyšly asi pěkně draho. Proto myslím drahá frajeřinka, no.
Čertví, co si mysleli, že tam najdou, ale už tehdy se přece psalo o měsíční základně jako mezistanici někam dál. NASA to jistě nepřizná všechno, stejně jako nic nepřiznají Rusové, ale těžce krvácet na tom museli všichni.
Z toho Měsíce myslím byl minimální užitek, určitě větší byl ze SkyLabu i Saljutu a podobných laborek - než kdesi v pustině Měsíce sbírat prach, šutry a zkoušet vrtat, co je dole.
Byl částečně složenej přesně jak píšeš jako kočárek a navíc byl v transportní poloze položenej na bok, takže se vešel připoutanej do prostoru umístěnýho mezi dvě nohy na boku přistávací části LM. Pomocí lanka s kladkou ho pak v podmínkách měsíční přitažlivosti 0,16G nebyl velkej problém vyndat, spustit nad povrch, přetočit a postavit na kola a vyklopit složený části.konosuke píše:... Ale stejně přemýšlím jak ti amíci dostali na Měsíc elektrickou buginu zvanou Lunar rover, asi rozmontovanou na části nebo jak ?
Nebo poskládanou jak dětskej kočárek do auta ? Prostor výsadkového spidera byl velmi, velmi omezen...
A kutilmile - nelituju tě
A propo, při přistání na měsíci mu palivo stačilo ale málem zařval ve cvičným vrtulníku když mu došlo palivo.
Škoda, že ten vrťas nespadl o pár měsíců dřív, měli by jsme někoho jinýho na Hradě, protože Becherovka se s tím vrťasem taky vozil.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
tu jsem někde četl že ho řídili dálkově ze Země to amerikán Columbia, Atlantis, Challenger...prej neuměl za páky hejbátky v kokpitu musel sedět lidský pilot tož ako že to naozaj bolo ?
https://www.novinky.cz/veda-skoly/48921 ... -internetu