Otkundes píše:Vzhledem k tomu, že ta baterie je vlastně již vadná, zkusil bych ji nabíjet jednocestně usměrněným (tepavým) proudem asi 0,3A a paralelně k jejím svorkám bych připojil odpor 390 až 470 Ω. ......
Dík za dobře míněné rady.
Já jsem se rozhodl, že další nějaké experimentování s akumulátorem vzdávám. Aku není v dobrém stavu, ale ještě s ním mohu Motůčko provozovat.
Poslední stav je takový, že jsem Aku nabíjel asi 12 hodin tou automatickou nabíječkou z Lidlu. Nabíječka stále cykluje, nabíjí asi 20 sec proudem 800 mA někam ke 14 V, pak přejde do stavu udržování s proudem 60 mA. Při tom udržovacím proudu napětí asi 1,5 minuty klesá až na hodnotu 12,66 V (ten pokles napětí je asi jen na tom vadném článku), kdy se znovu zapne cyklus nabíjení 800 mA.
Pokud budu nějakou delší dobu vozit na Motůčku dřevo a ten vadný článek opět doničím tak, že celý ten Aku vyhodnotí automatická nabíječka jako vadný a odmítne ho nabít, tak mu zkusím dát zase pseudo-ozdravnou kůru starou trafonabíječkou.
Až přestane Motůčko jezdit a Aku už ani na krátkou dobu nevzpamatuji, tak rozbiju prasátko č.4 a koupim nový. Ten budu dle vašich rad nabíjet na plnou kapacitu po každém i částečném vybití.
Jen mi bude stále vrtat hlavou, proč sousedův akumulátor Panasonic (také v Motůčku) drží již 4 roky stále napětí 12V jako divý, a přitom soused s nabíjením nedělá žádnou vědu, jen občas ho nabije. Můj článek v Aku DYNOeurope odešel za 1,5 roku. Pravidelné udržování Aku v plné kapacitě dobitím po každém použití bude mít asi blahodárný vliv na jeho životnost. Pokud se však narazí na "zmetkový článek", tak ten si odejde bez ohledu na to, zda ho dobíjím pravidelně nebo nahodile.