Co dokaze Panasonic VIERA-PLAZMA.
Moderátor: Moderátoři
A teplotu přes 45°C už někdo ani dlouhodobě v prstech neudrží.
Tu elektriku si musí dát doma do pořádku radši včera, než dnes, třeba zrovna napětí mezi pláštěm koaxiálu a anténním vstupem televize dokáže při zapojování pěkně nakopat. Pokud je použitý filtr plášťových proudů, pak to napětí mezi antéhou a vstupem televize připojením nezkratuješ, a kope to tam kdykoli na to sáhneš.
Při zapojení několika přístrojů na jeden zásuvkový obvod únikový proud stačí k vybavení chrániče. A pro počítač může být několikeré takto pitome vypnutí smrtící. Ale ti pitomci co se živí neustálým vymýšlením blbosti jsou přiměřeně pitomi a o funkci elektroniky asi nemají tušení.
A teď k těm anténám a vstupům. Při propojení přístrojů v řetězci se při náhodném zapojení vidlice spotřebičů třídy II mohou jednotlivé únikové proudy mohou sčítat nebo odečítat. Ale měřit napětí mezi třeba anténou a konektorem tuneru je "kapitální bekovina". Je nutno vždy měřit proud. Pokud už by někdo neznal jiný důvod, tak "kope" vždy jen proud, nikdy ne napětí. A u většiny "netrénovaných" lidí asi od 10 mA.
Zrovna tak se dá zjistit nějaká nepravost v instalaci v obvodu nuláku, resp. PE, PEN, zapojením ampérmetru na minimálně 20 A AC do obvodu raději ale kostry, ne tuneru. Tak se dá spolehlivě zjistit, kde je chyba. A k tomu zahřívání tuneru, je to zcela normální.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
A taky tím, že plazma má při startu odběr mnohokrát vyšší, než LCD, takže na volných spojích v zásuvkách vznikne úbytek napětí tak velký, že plazma sama se resetuje dřív, než něco zobrazila. A zkouší to pořád dokolečka.
Dokud nebude napájecí síť v pořádku, bude s tím problém. A filtr plášťových proudů od něj pomůže jen někdy.
Proto nehledej chybu v televizi, která funguje, napřed dej do pořádku zásuvkový rozvod v bytě. Aspoň pořádně utáhni všechny spoje.
Když jsem potom část instalace před rekonstrukcí rozebíral, tak jsem se nestačil divit a spíš mě udivovalo, že to předtím fungovalo (našel jsem třeba pod jedním šroubem hliníkový drát a měděné lanko a podobná zvěrstva, to by měla být minulost).
Po rekonstrukci se to trochu zlepšilo, ale tím, že normální proud vede z jednoho rozvaděče a motorový ze druhého, a do nich vede PEN tak tam nějaký rozdíl stále je a bez propojky se obraz na monitoru klepe i když mnohem míň. Vyrovnávací proud jsem bohužel ještě nezměřil, protože ve všech klešťových ampérmetrech mám vybité baterky a sodny k osciloskopům obsazené.
Pokud můžu poradit, tak anténu bych oddělil galvanickým oddělovačem, stojí pár korun (cca 150) nebo se dá ubastlit pokud to někomu za to stojí. Já mám v několika exemplářích 3 kondenzátory po 330pF a paralelní odpor 1 kiloohm na straně televize, naposledy jsem to kupoval, fakt mi za tu práci ušetřených 150 korun nestojí (já bych to kupoval i předtím, kdyby to bylo dostupné), a tam byly kapacity jiné (myslím že 3.3nF) a odpor žádný (zajímavé, že mě to bez odporu nefungovalo).
Ovšem tím řešíme důsledek ne příčinu. Bude tedy dobré prohlédnout instalaci, zejména v jakém stavu je vodič PEN. Pak se dostanete na normální rozdíl potenciálů, který tam bude, protože mezi uzemněním antény a zásuvek je úbytek na rozvodu. Pak tedy pomůže ten galvanický oddělovač antény (pozor potom na propojení PC a dalších věcí s televizí, musí být ve stejné zásuvce, jinak to tu máte znova). Analogové vysílání bylo v tom dobré, že se to hned poznalo (pruh v obraze), u digitálního to nepoznáte, to prostě jenom nejde.