Jak nastavit oběhové čerpadlo?
Moderátor: Moderátoři
- scorpions-cz
Jak nastavit oběhové čerpadlo?
Mám jeden okruh krb-nádrž a druhý nádrž - radiátory.
Mám tam 2 čerpadla grundfos alpha2. Potřeboval bych poradit jak nastavit ty čerpadla. Každý má celkem 7 možností a protože nejsem topenář tak nevím co na nich nastavit, aby to bylo co nejoptimálnější. Spínání termostatama mám vyřešený.
Za každou radu dík.
- scorpions-cz
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tím pádem primárně vytápím radiátory a až přebytečné teplo jde do akumulační nádrže.
Kotel (spíš kotlík, 14kW) mi vytápí suterén a dvě podlaží o celkové ploše 300m2.
- scorpions-cz
Já už to mám zapojený a funguje to dobře.
Na každým z těch dvou čerpadel je mikrospínač a tím se nastavuje jeho chod. Né jenom rychlost, jak na těch starších, ale i provoz (nějak závislý na tlaku, či co) je tam celkem 7 pozic a mně zajímá co nastavit na čerpadle do nádrže a na čerpadle do radiátorů, aby to bylo co nejoptimálnější.
- tomasjedno
Okruh nádrž-radiátory bych nastavil na proporcionální tlak - je třeba vyzkoušet, která z obou možností bude vyhovovat lépe. U dvoutrubkového systému to bude spíš ta vyšší hodnota, u jednotrubkového spíš ta nižší.
- scorpions-cz
Dík. to je to co jsem potřeboval. Ještě bych měl jenu otázku. Jak zapojit termostat u krbovek. Jsou tam dvě možnosti.
- Buď do trubky pro termostat určený. Tam mi sepne čerpadlo při ohřátí krbovek a jede stále . vypne při vychladnutí krbovek
- na výstupní trubce teplý vody. Tam můžu nastavit třeba 50st. a čerpadlo mi spíná vždy když je na výstupu voda nad 50. Přijde mi, že takto rychleji natopín horní třetinu nádrže. nevýhoda je v tom jakmile má celá nádrž více než nastavená hodnota, tak čerpadlo jede i při vyhasnutí kamen.
Napadlo mně použít termostaty dva v serii.
- tomasjedno
Ideální by bylo dát jedno čidlo do výměníku v krbu, druhé čidlo na trubku vratné vody, a oběhové čerpadlo spínat, jakmile je první čidlo např. o 10 ºC teplejší než to druhé. To ti vyřeší start i stop čerpadla.
- scorpions-cz
Pokud bych ale dal na výstupní trubku co nejblíž ke krbu termostat, řekněme nastavenej na 50 tak by k varu ve výměníku nemělo docházet.
Jde mi o to abych do nádrže valil vodu aspoň těch 50st.
Termostat v krbu se mi ohřeje po pár minutách, ale voda ještě nebude mít ani 40.
Ten termostat v krbu není ve vodě, je tam na něj sólo trubka, ale v suchu.
- scorpions-cz
- scorpions-cz