Kapilární termostat

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
zouzel1

Kapilární termostat

#1 Příspěvek od zouzel1 »

Ze dne na den se mi u termostatu na plynovém kotli změnil práh spínání/rozpínání ze 60 stupňů na asi 85. Snížil jsem ho dle stupnice asi na 35 stupňů - vypíná teď při těch požadovaných 60 stupních. Předpokládám, že došlo k úniku média z kapiláry a že je zralý na okamžitou výměnu, než úplně zkolabuje (i když zatím takto funguje). Momentálně jsem neměl čas to řešit. Dík za Vaše názory... zouzel
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Jo, je to bezny problem, taky jsem ho nedavo menil s podobnymi priznaky
sinclair

#3 Příspěvek od sinclair »

Taky, taky - dceři v troubě, ale přesně opačně. Nastaveno 200 a vypínal na teplotě ani ne 150 uvnitř. Únik z kapiláry nikde viditelný nebyl, spíš bych to připsal nějaké mechanické únavě v mechanice/kontaktu toho termostatu.
Některé starší byly zvenčí červíkem doštelovatelné, ale naposledy jsem to viděl tak před 25 lety a jen u větších typů.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Koukni na barvu plechu kolem mžikovýho kontaktu. Jak je flekatej a nebo namodralej, tak je vyhřátej. Správná barva je taková červenohnědá, prostě fosfor bronz všude stejnej odstín. Tohle je klasická závada italskejch kapilárovejch termostatů Campini.
U Atmosů kotlů zase po čase propuští pájení kapiláry na koncovou komůrku průměru asi 8 mm.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
zouzel1

#5 Příspěvek od zouzel1 »

Pravda, vyhřátý kontakt mě nenapadl, to by mohlo být ono. V každém případě co nejrychlejší výměna. zouzel
TAKJAN

#6 Příspěvek od TAKJAN »

K těmhle krámům mám celkovou nedůvěru. Uteče médium a nevypne. A v bojleru bývají vč. pojistného, to už je hazard. Bimetal je na tohle lepší.
sinclair

#7 Příspěvek od sinclair »

Bimetal jen jako pojistný. Jako provozní třeba do kotle má bimetal malou hysterezi.
vicious

#8 Příspěvek od vicious »

S únikom kvapaliny a tým aj posunom hranice vypínania smerom nahor mám tiež skúsenosť. Jednalo sa o malý bojler cca 10L bojler. Termostat bol celý zoxidovaný a vypínal, až keď v bojleri začalo šumieť ako keď sa začína variť voda.
Čiže jediné riešenie vymeniť za nový kus.

TAKJAN: Uteče médium a nevypne
Neviem, ako presne to je u kotlov, ale u ohrievačov vody je tam bezpečnostný obmedzovač teploty, ktorý musí byť už nejaký čas povinne navrhnutý tak, aby pri úniku média (poškodení kapiláry a pod.) došlo k vypnutiu ohrevu (plus samozrejme pri dosiahnutí vypínacej teploty).
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“