převinutí ampérmetru
Moderátor: Moderátoři
S institutem je to možné a nezpochybňuji to. Ale stále jsem nepochopil souvislost s tématem vlákna. Cos měl na mysli? Chci tomu přijít na kloub.FERYACT píše:Nám na decimálnom institutě skazali: Ukazovátko je to co nemá tlumení. Mluvit o měřícím přístroji je velmi nadnesené.
Konkrétní otázka: Na jakém/kterém/čím ampérmetru jsi neviděl tlumení? Proč jsi to sem napsal?FERYACT píše:Na ampérmetru jsem neviděl tlumení /vzduchové/.
Tlumení jsi sem vnesl ty a stále nechápu proč. A kromě toho, zde popisované měřáky tlumení určitě mají, jen není vzduchové ale třeba vířivými proudy.
Stř. proud do stejnosměrného měřidla v tomto vlákně taky nikdo necpal.
Zkušenosti máš, tak se zkus vyjádřit k převinutí na jiný rozsah proudu. Na to byl původní dotaz.
Součást tlumení je i tloušťka pásku přední a zadní přívodní spirálky, není?
Taková šikovná náhrada DU10, červený jogurt Unimer 33 má systém 50uA, ale tak hrozně přetlumený /ještě víc, než ta DU10/, že na získání úplně přesného údaje je někdy potřeba s ním do 1/2 stupnice mírně radiálně pohnout. Ne, nedrhne. Měl jsem ten systém otevřený, rámeček cívky je docela slaboučký, je to spíš fólie, než plíšek. Drát má 0,0nic v hodně vrstvách, základní rozsah je 50uA/100mV.
Žádný jiný tlumicí systém /krom těch dvou spirálek/ tam už není.
Na ampérmetru, co jsem sem dal fotky, je tlumení provedeno hliníkovým plechovým segmentem, který je připevněn na osu ručky a pohybuje se nad pevným magnetem. Na poslední fotce je plech dobře vidět. Magnet je schovaný pod stupnicí.