převinutí ampérmetru

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PavelFF

#16 Příspěvek od PavelFF »

Trochu to rozveď. Co tím chceš sdělit a jak to souvisí s převinutím?
FERYACT

#17 Příspěvek od FERYACT »

Nám na decimálnom institutě skazali: Ukazovátko je to co nemá tlumení. Mluvit o měřícím přístroji je velmi nadnesené.
PavelFF

#18 Příspěvek od PavelFF »

FERYACT píše:Nám na decimálnom institutě skazali: Ukazovátko je to co nemá tlumení. Mluvit o měřícím přístroji je velmi nadnesené.
S institutem je to možné a nezpochybňuji to. Ale stále jsem nepochopil souvislost s tématem vlákna. Cos měl na mysli? Chci tomu přijít na kloub.

FERYACT píše:Na ampérmetru jsem neviděl tlumení /vzduchové/.
Konkrétní otázka: Na jakém/kterém/čím ampérmetru jsi neviděl tlumení? Proč jsi to sem napsal?
FERYACT

#19 Příspěvek od FERYACT »

Znám tlumení na měřících přístrojích kteréž hodnoty se odečítaly.Bez tlumení bylo odečítání ztížené. Nebyly to ukazovátka. Ve vláknu se delší dobu psalo o magnetoelektrickém měřáku docela scestně. Do ss systému se cpal stř proud o plno ampérech. Což byl technický nesmysl. Kdo to povolil. Nikdo.
PavelFF

#20 Příspěvek od PavelFF »

Mám pocit,že reaguješ na jiné vlákno. Vlákno je o převinutí cívky elektromagnetického systému(zpočátku chybně nazývaného magnetoelektrický).
Tlumení jsi sem vnesl ty a stále nechápu proč. A kromě toho, zde popisované měřáky tlumení určitě mají, jen není vzduchové ale třeba vířivými proudy.
Stř. proud do stejnosměrného měřidla v tomto vlákně taky nikdo necpal.
Zkušenosti máš, tak se zkus vyjádřit k převinutí na jiný rozsah proudu. Na to byl původní dotaz.
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

když už tu padla zmínka o tlumení měřicích ústrojí, jak si vysvětlujete ztrátu tlumení u deprezských přístrojů? rozpojí se ten hliníkový rámeček cívky a přestane to dělat závit nakrátko?
sinclair

#22 Příspěvek od sinclair »

Jak by se mohl rozpojit, když je na něm namotaná cívka?
Součást tlumení je i tloušťka pásku přední a zadní přívodní spirálky, není?
Taková šikovná náhrada DU10, červený jogurt Unimer 33 má systém 50uA, ale tak hrozně přetlumený /ještě víc, než ta DU10/, že na získání úplně přesného údaje je někdy potřeba s ním do 1/2 stupnice mírně radiálně pohnout. Ne, nedrhne. Měl jsem ten systém otevřený, rámeček cívky je docela slaboučký, je to spíš fólie, než plíšek. Drát má 0,0nic v hodně vrstvách, základní rozsah je 50uA/100mV.
Žádný jiný tlumicí systém /krom těch dvou spirálek/ tam už není.
Crifodo

#23 Příspěvek od Crifodo »

cívka není namotaná na něm přímo, ještě je tam plastová podložka. jestli se závot nakrátko nepřeruší, tak proč někdy systém ztratí tlumení?
spirálky přívodu do cívky podle mě s tlumením nesouvisí.
PavelFF

#24 Příspěvek od PavelFF »

O náhlé ztrátě tlumení jsem doteď neslyšel. Pokud systém náhle přestal tlumit a tlumení způsoboval hliníkový závit nakrátko, tak se musel přerušit. Pokud není rámeček z jednoho kusu trubky, ale vznikl přeplátováním pásku, tak je možné, že spoj zoxidoval a závit se rozpojil.

Na ampérmetru, co jsem sem dal fotky, je tlumení provedeno hliníkovým plechovým segmentem, který je připevněn na osu ručky a pohybuje se nad pevným magnetem. Na poslední fotce je plech dobře vidět. Magnet je schovaný pod stupnicí.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“