Systém W10 na jednom HW a různých HDD (SSD).
Moderátor: Moderátoři
Systém W10 na jednom HW a různých HDD (SSD).
V případě, že by mi z nějakého důvodu havaroval systém (např. vada HDD) a nebudu mít pro obnovení aktuální Bitovou kopii systému, chci si příště nainstalovat do PC W10 64 bitů (operační paměť mám 4 GB). Podle dostupných informací by na stejném HW neměl být problém s aktivaci W10 64 bitů místo současných 32 bitů (dokonce by to mělo proběhnout automaticky).
Přechod na 64 bitů nechci dělat ihned, když mi vše naprosto bez problémů funguje, ale až v případě, že nastanou potíže. Z toho důvodu jsem si ze stránek Mikrosoft stáhl instalačku W10 jako ISO soubor a vypálil instalačku na DVD. Rovněž jsem si načetl a uložil pro případ potřeby při nové čisté instalaci W10 64 bitů "Product ID a Installed Key" mého aktuálního systému.
A nyní dotaz.
Co se stane, pokud fyzicky (vyjmutím konektorů) odpojím stávající HDD 500 GB se systémem a připojím místo něj jiný HDD 200 GB, a na něm si cvičně provedu tu instalaci W10 64 bitů. Odzkouším si ovládače MB a třeba připojení tiskárny a skeneru. Také si mohu cvičně udělat "Zálohu bitové kopie". Mikrosoft si zaregistruje (aktivuje) tuto, pro mne cvičnou instalaci. Jen nebudu instalovat další SW jako Office, Firefox, Mozzila Thunderbird a mnoho jiného SW, který mám na stávající instalaci.
No a pak odpojím ten "cvičný HDD" s W10 64 bitů a připojím původní HDD s W10 32 bitů. Jak se na to budou tvářit kontrolní mechanizmy Mikrosoftu, když budou mít na stejném HW dva HDD se systém 32 a 64 bitů, i když nikdy nebudou připojeny současně.
A korunu tomu dám v případě, že mi stávající W10 32 bitů skutečně odejde, a já bych pak provedl znovu čistou instalaci W10 64 bitů, tentokrát však na nový SSD disk.
Nevyšle na mne Mikrosoft nějaké trestné komando (něco mi zablokuje), i když se jedná stále o stejný PC se stejným W10, jen postupně z výše uvedených důvodů nainstalovaný na různé systémové disky?
Jestli je to klasické PC, tak můžeš mít disky připojené oba a v BIOSU nastavit prioritu bootování.
PC ti bude vždy startovat z prioritního disku, jak jsi zvyklý.
Pokud během startu PC stiskneš F8 (možná jinou, dle výrobce), tak si můžeš vybrat z jakého disku chceš bootovat.
Rolan píše:....Jestli je to klasické PC, tak můžeš mít disky připojené oba a v BIOSU nastavit prioritu bootování. .....
Nejsem si jistý, zda máš 100 % pravdu. Je to samozřejmě klasické PC v "bedně" pod stolem.
Kdysi po instalaci W8 zdarma přechodem z XP jsem potřeboval zachovat nějakou dobu ještě XP pro firemní speciality, které vyžadovaly výhradně XP. Měl jsem dva HDD. Na jednom XP a druhém W8. Když jsem je připojil fyzicky každý samostaně, nebyl problém.
Jakmile jsem je připojil současně a měnil systém jen změnou bootování systému z Biosu, tak aktuálně nabootovaný systém si vždy nějak hrábl do systémových oblastí druhého disku. Po změně bootování na druhý disk se už z něj systém nerozběhl. Měl jsem dost práce, abych každý systém na svém disku i samostaně znovu rozchodil (W8 jsem obnovil z bitové kopie, XP novou instalací)
Od té doby nikdy nepřipojuji dva systémové disky současně, ale fyzicky jen každý samostatně. Abych nemusel při přechodu z XP na W8 a opačně přehazovat kabely, měl jsem na napájecích kabelech dokonce přepínač, který připínal +5 a +12 V vždy jen na jeden z těch dvou HDD - samozřejmě přepnutí napájení se provádělo vždy jen při vypnutém PC.
Brozicek píše:Nejsem si jistý, zda máš 100 % pravdu.
Já to takhle provozuju na Win7. Když jdem kupoval SSD, tak jsem ho jenom přidal do PC a provedl čistou instalaci Win 7.
Starý plotnový disk jsem tam nechal a přepínám do něj jenom na pokusný věci, který zasírají systém.
Na SSD mám jenom Office + několik málo důležitých věcí.
Samozřejmě se každé PC a každý systém můžou chovat jinak.
Pro zálohování používám programy třetích stran (Acronis) na bootovacím "servisním" flash-disku. Není tedy nutno se na MS a jeho zálohovací nástroj spoléhat.
Standa99 píše:Nechce se mi instalovat 1803, ale v 1809 (schválně jsem zkusil Home 32-bit) je stále 'Vytvoření bitové kopie systému'.
Ten odkaz na vytvoření Bitové kopie systému je i ve verzi 1803. Jde to dokonce i spustit, ale vytváření bitové kopie u 32 bitového systému skončí chybou.
Už jsme to tady řešili:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... highlight=
masar píše:....Pro zálohování používám programy třetích stran (Acronis) na bootovacím "servisním" flash-disku. Není tedy nutno se na MS a jeho zálohovací nástroj spoléhat.
To řešení přes Acronis znám a bylo mi to doporučováno. Na druhé straně jsem četl o Acronis jako o nějakém "molochu" a nedobrými referencemi. Vytváření Bitové kopie přes MS je jednoduché a proto se mi nechce zatím jít do toho Acronis.
- serviceman
Mně to bez problémů funguje, lze bootovat i DOS. Dokonce ani není potřeba měnit boot v BIOSu, jde to přidat do bootmenu Windows. Jediné, co je dobré nedělat, je pustit chkdsk ze starší verze na tu novou - má tendenci opravovat věci, které jsou v NTFS nové. Nejvíc problémů způsobuje od Win8 defaultně zapnutý rychlý start. Při vypnutí počítače nedojde ke korektnímu ukončení (při volbě restart ano) a při startu XP/W7 pak chkdsk oprávněně hlásí chyby, které chce opravit. U Win10 je problém horší v tom, že se to má tendenci zapnout po každém upgradu.Brozicek píše:Jakmile jsem je připojil současně a měnil systém jen změnou bootování systému z Biosu, tak aktuálně nabootovaný systém si vždy nějak hrábl do systémových oblastí druhého disku. Po změně bootování na druhý disk se už z něj systém nerozběhl. Měl jsem dost práce, abych každý systém na svém disku i samostaně znovu rozchodil (W8 jsem obnovil z bitové kopie, XP novou instalací)
serviceman píše:Klíčové pro bitové zálohy je čas od času jejich ověření skutečnou obnovou.
Vracet funkční PC cvičnou obnovou z Bitové kopie do minulého stavu bez posledních aktualizací za účelem ověření funkčnosti zálohy, to mi nepřipadá jako dobrý postup.
Není lépe v pravidelných intervalech vytvořit novou aktuální bitovou kopii?
Podle tohoto odkazu a postupu v něm
https://wintip.cz/493-jak-upgradovat-z- ... windows-10
jsem si stáhl soubory ISO WIN10 pro 32 i 64 bitů a vypálil dvě instalační média DVD 32 a 64 bitů. Můj PC neumí bootovat z USB Falsh, proto musím použít DVD.
Připojil jsem prázdný naformátovaný disk pro instalaci WIN10. V PC mám na svém (nyní odpojeném) systémové disku Edici WIN10 Pro.
1. Zkusil jsem nejdříve z prvního DVD čistou instalaci WIN10 Pro v 32 bitové verzi. Vše proběhlo naprosto bez problémů a Microsoft nově nainstalované WIN10 aktivoval.
2. Zopakoval jsem si na prázdný naformátovaný disk z druhého DVD čistou instalaci WIN10 Pro v 64 bitové verzi. Zde nastal problém hned v úvodu instalace, kdy Microsoft odmítl pokračovat v instalaci s tím, že nenašel odpovídající registraci pro tento počítač. Dopadlo to stejně když jsem uvedl, že nemám instalační klíč (pro verzi 32 bitů jsem také nezdal instalační klíč), nebo když jsem instalační klíč v dalším pokusu zadal.
Tak nevím kde může být problém. Podle výše uvedeného odkazu by neměl být rozdíl, zda na PC s aktivovaným systémem W10 instaluji 32 bitovou nebo 64 bitovou verzi Windows. Na obrázku jsou údaje o mé současné instalaci Windows.