DC-DC měnič - špičky na výstupu.
Moderátor: Moderátoři
DC-DC měnič - špičky na výstupu.
Na výstupu jsou špičky PK-PK 2V. Je to normální? Nebo to lze nějak eliminovat?.
Uka fotku desky, ideálně ve formátu JPEG, aby neměla rozměry ikony.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 4&start=41
Pod výstupními svorkami jsou výstupní keramiky, v pravo od keramik je smd schottky a pod ní, na druhé straně smd induktor.
( místo připojení země , dlouhý vodič krokodýlku země - třeba 5 cm je moc , použití nástrčky na živém vodiči , místa připojení sondy do obvodu .....) a zčásti zapojením vnějších obvodů ( zdroj, zátěž , propojení PE atd.) .
Doporučuji z vlastních zkušeností nejprve ověřit, jestli to, co se ti na obrazovce nelíbí , tam také skutečně je. Tzn. sonda bez nástrčky a krokodýlku přímo přitisknutá na spoje výstupu . Pak je teprve možné řešit odrušení , tzn. filtry . A jestli jsou tam takové špice opravdu, pak to bude rušit jako prase i do sítě přes zdroj . To nemluvím o vyzařování vzhledem k neexistenci nějaké zábrany. Na východě si s tím hlavu nelámou, jedna nabíječka mobilu zaruší rádio až do fm bez problémů ,tak holt záleží na serioznosti "firmy" , co s tím udělá
Pozn. Snad nemusím psát, že sonda musí být kvalitní s min. vst. kapacitou ,žádné samodomo, a přepnutá na rozsah 10x .
Spíše zkusit do toho pravýho spodního rohu dát slušnou keramiku, FB proti zemi
//ten zemní SWITCH taky úžasná věc
///aha to není zem to je start/stop
Pak je ale zase docela velká smyčka na vstupu, ještě by to chtělo kapacitu přímo mezi pin 2 a 7 (jestli jsem to správně vydedukoval z ikony schematu)
Schema - lepší tu:
Na výstupu keramiky a tantal, na vstupu keramika.
Keramika na vstupu, si myslím, je v pohodě. Zatím to mám na doma dělané desce, bez prokovů. Tam bude smyčka delší. Až dojde tato deska, tak se uvidí.
Microlan - kapacitu na FB zkusím, dám vědět. Jestli to dobře chápu, tak bych mohl dát kapacitu paralelně k RFBB. Zhruba kolik? 10nF? Asi je to potřeba zkusit.
Ale máte pravdu, to mi nedocvaklo. Ta FB vede opravdu hodně okolo výstupu IO před indukčností. V originál modulu od TI mají taky kilometr FB kolem indukce, ovšem v úctyhodné vzdálenosti.
Přinejhorším desku překopu. Holt chybami se člověk učí.
Edit: ten odpor před LED je samozřejmě moc. Na desce ještě není.
Výsledek stejný.
Odřízl jsem cestu zpětné vazby a překlenoval co nejkratším drátkem, mimo plochy s výstupním potenciálem. Pouze přes plochy GND.
Měřím sondami Tektronix. Pouze originál krokodýl a špička. Žádné drátky navíc.
Ze srandy jsem oba měřící konce spojil a připojil na zem. Koukám na to jako blázen. Měřím úplně to samé jako původně.
Čím to je?
Kondenzátory mám pouze kvalitní MLCC. Napadá mě pouze jedna věc. Mám velké plochy DPS u cívky. A ta se chová jako anténa a zaruší i zkratovaný vstup osciloskopu.
ten kablik som si musel vyrobit ked som chcel merat špičky 4kA na bocniku, to sa uz dost blbo meria sondou.