Koncové stupne TW40/140
Moderátor: Moderátoři
Koncové stupne TW40/140
Dosiahnuteľný výkon vo vzťahu k napätiu zdroja ma vždy zaujímal. V priebehu 60-tych rokov sme nemali žiadne možnosti simulácie (okrem vlastného intelektu) a hodnotenie výsledkov sme realizovali matematickými metódami s logarom v ruke. Overovanie výsledkov pomocou niekoľkých vzorcov nie je zložité a robím to tak dodnes. Najlepšiu zhodu s teoretickými predpokladmi som dosahoval v prípade zosilňovačov Transiwatt 100G a Transiwatt 50S s dvojicou výkonových tranzistorov a budiacim/inverzným transformátorom. V týchto prípadoch som mával (so zmeranými Uces tranzistorov) výsledky presné a bolo jasné, že limitácia nastáva až v koncovom stupni. V prípade koncákov s komplementárnym budičom a rozkmiťákom to už nevychádzalo tak jednoznačne, spravidla mi tam chýbali nejaké 2V napájania. Vtedy už bola aktuálna otázka kdeže to vlastne limituje.
Keď sa objavil Transiwatt 40 staré skúsenosti narazili na určité hranice. Prvý krát som v tom zapojení použil na konci KU605 a 4NU74 a pri limitácii som tam mal s originálnym trafom 20W. Po rokoch s rovnakým zdrojom optimalizáciou R311/312 a hfe T304/305 dosahujem asi 38W (1 kHz, jeden kanál).
Ako by vyšla simulácia?