Kdy přišly masívně do Čech šrouby s křížovými zářezy?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Osmdesat

#46 Příspěvek od Osmdesat »

Transiwatt TW 40 Junior z roku 1972 má na čelním panelu křížové šrouby. Asi pro vzhled, jinde na něm totiž křížové nejsou. Prostě imeperialistické vychytávky :lol: Kde tyhle šrouby ale sehnali? Z dovozu asi těžko, takže se tu musely vyrábět.
Celeron

#47 Příspěvek od Celeron »

serviceman píše:Aritma dělala v licenci děrnoštítkové stroje IBM s palcovými šrouby, tak jim ani nic jiného nezbývalo.

Je to trochu jinak, děrnoštítkový tabeláky vymyslel už před rokem 1890 Hollerit a založil fy TMC co dělala stroje na sčítání lidu v USA. Později ty svý nápady prodal nový společnosti CRT, která se na IBM přejmenoval až v půli dvacátých let :D O tom, že by Aritma dělala tabeláky v licenci jsem nikdy neslyšel nejspíš to byl reverzing.

Ale když jsem tabeláky rozebíral, tak bylo všechno v metrice, šroubky, hřídele, kolíky, ložiska. Asi proběho to samý jako u amerických letadel v Rusku za 2.W.W, B29 převedli z imperiálu na metriku na Tu4 a to samý DC3 na Li2. :wink:

edit: tady je trochu něco k těm tabelákům. https://www.youtube.com/watch?v=YXE6HjN8heg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Crifodo

#48 Příspěvek od Crifodo »

Osmdesat píše:Kde tyhle šrouby ale sehnali? Z dovozu asi těžko, takže se tu musely vyrábět.

Pro maloobchodní prodej asi soudruzi spojovací materiál nedováželi, ale jednotlivci vždycky dokázali nějak něco přitáhnout, nebo z náhradních dílů pro celky, hlavně auto moto. Fiaty 600D snad prodávala i Mototechna, i když na pořadník. I nějaké ty počítače, přes oficiální kecy o embargu. Asi i do leteckého průmyslu a tak. Normální člověk který bastlil superhety jak se dalo, taky těžko chápal kde někdo přišel k transceiveru Collins.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“