Regulace napětí elektrocentrály změnou buzení?

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

Rozdělal jsem to trochu a měřil, asi to bude jak říká danhard, protože jinak nevím jak by to mělo fungovat. Reactor nemá magnetickou vazbu na stator, naopak je spíš odstíněn. Podle propojek mi připadalo, že jeden pól cívky vede na přívod pojistky F2.
Provedení odpovídá dolnímu schématu, ale konektor zas hornímu, čili nějaká plichta mezi tím. Je tam sedmipólový konektor z horního schematu, barvy sedí podle dolního.
ohmické odpory:
red/blue - blue 23 ohm
white - blue 2 ohm
red/blue - white 21 ohm
reactor 14 ohm
gray - gnd (napětí pro kmitočtoměr) 1 ohm
Přílohy
honda 007.jpg
honda 007.jpg
honda 006.jpg
honda 006.jpg
honda 005.jpg
honda 005.jpg
honda 003.jpg
honda 003.jpg
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

Při rozpojeném konektoru jsem měřil napětí na cívkách při běžící centrále. Na vinutí pro kmitočtoměr není žádné napětí. Přitom ale vinutí napájí podle schématu i pilotní žárovku a ta v sestaveném stavu svítí.
Na hlavní cívce stovky V, i přes 400.
Na odbočce pro usměrnění a spodkem hlavní cívky asi 16 V.
Pak jsem zapojil na cívky zdroj střídavého napětí, 16V na cívku pro kmitočtoměr, jak se dalo čekat, skoro šlus, v jiných vinutích se nic neindukuje.
Napětí z trafa 120V připojené na hlavní vinutí, padne asi na 50 V, na odbočce pro 12V (mezi blue a white) asi 3 V. Do cívky pro kmitočtoměr se nic měřitelného neindukuje.
Tak nevím co si o tom myslet, a taky o tom, že nastavování karburátoru nemá na otáčky vliv, ty si drží motor pořád svoje a nanejvýš při zaclonění sání se přibrzdí.
Prvek označený šipkou přenáší pohyb na klapku karburátoru (taky šipka) a současně vede jeho osa do klikové skříně, ale v dosaženém rozsahu otáček se sám nepohybuje.
Přílohy
honda 014.jpg
honda 014.jpg
honda 013.jpg
honda 013.jpg
honda 012.jpg
honda 012.jpg
honda 011.jpg
honda 011.jpg
Naposledy upravil(a) Crifodo dne 30 říj 2018, 21:19, celkem upraveno 1 x.
elektrosvit

#18 Příspěvek od elektrosvit »

A co se stane, když spojíš konektory a nezapojíš Reactor? Je ve výstupní zásuvce vůbec nějaké napětí?
Crifodo

#19 Příspěvek od Crifodo »

K tomu jsem se zatím nedostal, nebyl čas resp. klid na laborování protože jsem řešil následky větru a tak, ještě se k tomu vrátím, taky jsem asi blbě měřil ty odpory vinutí.
Není ani vyloučeno, že na stroji někdo provedl nějaký zásah jak na motorové tak na elektrické části, než se dostal ke mně. Ten předstih ale vypadá netknutý, rysky sedí proti sobě.
helios

#20 Příspěvek od helios »

Niečo mi hovorí, že napäťová regulácia by mohla byť v obvode RM a RE spolu s diódami D2. Pripomína mi to časť magnetického zosilňovača, ktorého princíp používali aj čsla vojenské centrály 50-tych rokov.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

dnes jsem odzkoušel výstup z centrály při odpojené cívce reactoru, výstup je ovšem cca 400V.
Po znovuzapojení reactoru bylo tentokrát napětí výstupu ne 360V jako předtím, ale 310V. To je už přijatelnější k 230V, ale celé je to nevyzpytatelné proč se to děje.
Otáčky se nijak ovládacími prvky na karburátoru nastavit nedají, ani se nehnou, jede si to svoje tempo pod stupnicí kmitočtoměru.
helios: tato verze na centrále asi není, je tam zapojen reactor podle 2. verze schematu.
elektrosvit

#22 Příspěvek od elektrosvit »

Takže reactor není v sérii se zásuvkou, ale paralelně, a spodní schéma platí. Jinak by při odpojení reactoru v zásuvce nebylo napětí. Do generátoru asi vidět bez rozebrání není, ale řekl bych, že buzení bude konstantní pomocí PM. V opačném případě by na rozpadu byla vidět na rotoru nějaká vinutí nebo aspoň drážky. Takže reactor zajišťuje při chodu naprázdno odbuzování generátoru vlivem reakčního pole jeho kotvy (statorového vinutí) a tím pádem dojde ke snížení napětí. Při připojení zátěže se pak buzení generátoru mění v závislosti na charakteru a velikosti zátěže. Jak už jsi v některém ze starších postů psal...
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

No a při klasickém slábnutí permanentních magnetů .
Crifodo

#24 Příspěvek od Crifodo »

Demontovat rotor se mi zatím nechce, ale použitelné v tomhle stavu to taky moc není. Při napětí naprázdno přes 300V je likvidační pro jakýkoliv malý spotřebič typu napájecí adaptér. Netuším proč není možné ovládat otáčky a proč se vlastně drží stabilně nízké i přes všechny manipulace s karburátorem.
danhard

#25 Příspěvek od danhard »

A kolik tam je, když přepneš výstup na 60Hz ?
Crifodo

#26 Příspěvek od Crifodo »

Je tam rozdíl, ale velikost jsem si nepoznamenal, když se nedá s otáčkama (frekvencí) hnout.
pepik9

#27 Příspěvek od pepik9 »

Typoval bych prasklou pružinu odstředivého regulátoru.
Crifodo

#28 Příspěvek od Crifodo »

to je všechno možný, ale jak si mám vysvětlit to, že otáčky se nemění ani při manuálním otvírání a zavírání klapky karburátoru, kromě toho že to zvadne při úplným uzavření?
danhard

#29 Příspěvek od danhard »

Vyčisti trysku :)
Jaký je tam olej ? Jak se to maže ?
Crifodo

#30 Příspěvek od Crifodo »

pomalu se na to chystám, že odmontuju karburátor. Třeba bude v plovákový komoře zalezlej tesařík.
je tam M6A jako vždycky, maže to dobře, celkově to po motorový stránce funguje. Studená centrála chytá na třetí škubnutí, zahřátá na krátký potažení šňůrou.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“