Návrh ozubené řemenice
Moderátor: Moderátoři
Jestli to ještě někde máš, tak sem dej ten odkaz pro příště a pro jiné. Budu si to muset taky zopakovat.
Ještě jednou jsem to vyzkoušel, ale jen s 20 zuby a vychází to taky tak vysoké. Na ten řemen to musí být poloviční.
- Přílohy
-
kolo20z.zip- (53.56 KiB) Staženo 589 x
Bohužel žádný odkaz nemám, vycházel jsem pouze z toho obrázku který jsem tu dal. Jako ty naznačené kružnice jsem použil průměry z té tabulky TYMA. a pak jsem to jen pospojoval podle toho nákresu a okolo osy z rotoval na počet 28.... Asi se tak postupovat nemá, ale nic jiného mě nenapadlo.
PLA- Je to materiál ze kterého je tisk nejsnazší. Tvrdý, max použitelnost okolo 50℃ - tisknu z něj všechno pro domácnost, prototypy atd. Vysoká pevnost.
ABS - velký problém vytisknout větší objekt. Velká teplotní roztažnost. Celkem pružný. Vyzkoušeno, že po delší době v teple křehne a praská. - používám na věci které mají být pevné a pružné. Aktuálně už ho dojíždím a přešel jsem na ASA - pružné, pevné, malá teplotní dilatace tedy celkem slušně se dají tisknout i větší objekty navíc UV odolná.
PETG - taky hodně využívám, velice pevný materiál když už tak praskne napříč přes výplně a vrstvy. Teplotně stálý. Nevýhoda - stringuje - tedy natahuje se a nedají se úplně dělat detaily.
HIPS - zatím jsem jen u pokusů. Hezký povrch ale věci mi praskají ve vrstvách - jak říkám stadium pokusů.
Ještě jsem tu zkoušel pružný filament, ale výsledky úplně nebyly.
Na nylon se chystám
Asi každému vyhovuje něco jiného. Třeba pro mne je ABS mrtvé.
HIPS pouzivam jen na podpory nebo tam kde musi model i zespodu vypadat dobre. Da se nasledne jednoduse rozpustit.
S ABS nemam problem ani pri tisku velkych objektu, zrovna vcera jsem tisknul takovy ramecek cca 20x25cm a zadny problem. Chce to jen moc nefoukat a nastavit teplotu v boxu na cca 50C.
S PLA moc valne zkusenosti nemam, po case to jakoby zkrehne a rozlame se.
Na zkoušení různých plastů jsem si pořídil Multi startpack.