ŠKODA žárovky

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Stribrnak

ŠKODA žárovky

#1 Příspěvek od Stribrnak »

Zdravím

Kámoš má škytavku v RS provedení a docela ho prudí, že všude možně má bílé LED pouze v zrcátkách (orientační světlo co svítí na zem) a osvětlení SPZ je klasická žárovka. Myslel jsem že půjde snadno vyměnit za LED s bílou barvou světla, ale ŘJ auta prý hlídá odběry jednotlivých okruhů světel a toto by vyhodnotila jako error. Máte nápad jak to vyřešit?

Díky Stribrnak
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Předpokládám, že světla nejsou seříditelná z místa řidiče, ale jejich sklon nastavuje automatika. V případě ovládání z místa řidiče je použití jiných světelných zdrojů totiž přímo zakázané. Ve světlech s automatickým naklápěním už to zakázané není, ale zvláštním předpisem jsou stanovené podmínky pro jejich užití.
Především je třeba sehnat LED-žárovky, které mají homologaci pro použití v silničním provozu ve světlech místo původních žárovek. Je to napsané na obalu a některé internetové obchody to přímo uvádějí v nabídce.
A vyzkoušet. Některé mají vestavěný odpor, který řídidí jednotce nalže, že jde o normální žárovku.
To potvrzení o homologaci ale je stejně třeba vozit s sebou, biřici polem pracující pro takovou záměnu nemívají pochopení a posílají odlapeného na nejbližší STK.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Hille, ale on chce změnit osvětlení SPZ, ne hlavní světla.
I když i tady je problém s homologací (jedná se o vnější osvětlení).
Řešení je buď přidat odpor, aby se dorovnal odběr ve větvi pro SPZ, nebo (pokud to jde) nadefinovat jiné parametry v ŘJ osvětlení.
A na tohle se asi Stribrnak hlavně ptá.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
rezis

#4 Příspěvek od rezis »

Ono pak je trochu problém že osvětlení nesvítí a elektronika o tom neví. (odejde LED, ale odpor zůstane).
Internet - metla lidstva
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

To se bohužel může stát, i kdyby tam odpor nebyl a ŘJ byla nastavena na odběr samotné LED žárovky- ony LED mívají tu blbou vlastnost, že můžou přestat svítit, ale stále berou proud.
Takže např. u semaforů by měla být i nějaká optická ZV (nevím to jistě, ale něco jsem zaslechl).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
gepard

#6 Příspěvek od gepard »

Pokud se stále jedná o žárovky v patici T10, výborné jsou z euddx.com (odzkoušeno na lab. zdroji při 15V po dobu 1h a naprosto v poho), od fi. Sencart. Odkaz >zde<. Nyní tam mají dvě výkonové verze 3W a 4W, prodej po párech.
Přílohy
LED_2.jpg
LED_2.jpg
LED_1.jpg
LED_1.jpg
-- Gepard --
Stribrnak

#7 Příspěvek od Stribrnak »

Diky za reakce, ano jedna se pouze o zadni spz a orientacni svetlo v zrcatku co sviti pri nastupovani a vystupovani na zem. Info od majitele je ze uz na predchozi RS byla sebemnsi zarovka hlidana "mozkem" Zjistil jsem ze se jedna o zarowky w5w coz jsou takovy bezpaticovy sklenenky. To co radi Gepard vypada pouzitelne. Diky

Stribrnak
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Mám už asi 6 let v C4 jako přední obrysovky ledky místo původních bajonetových pidihalogenů podobných T4. Bylo na nic napsaný 12V/5W. Měly drobnou vadu, hřály se tak, že se pomalu protavovala tlakem kontaktní pružiny patice halogenky. Tak jsem tam dal pětičipovou ledku (čelo a 4 boční) na stejný patici. Jestli to mělo homologaci vůbec netuším.
Od tý doby jsem byl 3 x na technický a nikdo nic neřešil. Nevím, jak by to dopadlo jinde ale osvětlení kontrolovali vždy.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
tomasjedno

#9 Příspěvek od tomasjedno »

Bajonetové halogenky v předních obrysovkách by měly být H6W, patice BAX9s. A nepochybuj, že homologaci ty tvoje LED nemají (i když Číňan na výrobek napíše cokoli, čeho si sáhib žádá).

Jinak zkušenost potvrzuji - už 3x jsem prošel STK s předními obrysovkami (W5W, patice T10) LEDkovými na první pohled - svítí do modra. Ale možná to bude tím, že takovéhle auto tam vidí jen párkrát do roka, tak ho moc neznají a aby mi něco dokázali, museli by přesně vědět, jak se k žárovce dostat a nepoškodit žádné plastové úchytky (oficiální návod vyžaduje sundat kolo a odmontovat kryt podběhu).
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Ono u obrysovek a číslovek se na STK mnoho věcí neřeší, jim stačí, že ty svítilny jsou něčím osazený a že svítěj - pokud nesvítěj vysloveně barevně nebo tak neblikaj, aby tím neimitovaly případný blikačky sanitek/policajtů. Přechází se to proto, že stejně se JEZDIT může buď na DLR, nebo na tlumený světla ve funkci DLR - anebo na tlumený/dálkový v noci. Ani v jednom případě obrysovky obvykle neovlivňujou viditelnost auta za jízdy. Vysloveně přesvěcující obrysovky vyhazujou, ale běžně nechávají žít viditelně LEDkový osazení s namodralým světlem, pokud intenzitně nepřesvěcuje klasický tlumený světla. To už víc jim bolej voči z oranžovejch LEDek nacpanejch do blinkrů, pokud použitá LED"žárovka" mění směr vyzařování svítilny, než z bílejch v obrysovkách a v číslovce ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PixelOrgy

#11 Příspěvek od PixelOrgy »

Z jakyho je to auto roku?
U novejsich kousku (tak 2010) od VAGu uz se pocita s variantou LED i zarovka, a jde to konfigurovat (pres VCDS). Dokonce i u me ty volby jsou, i kdyz moje auto se nikdy se zarovkama neprodavalo, jen LED..

Central Electronics => Adaptation => vybrat "Channel (1)" => New value "General LED" ... To je vyber typu osvetleni.

U starsich variant by pod "Central Electronics" melo byt tlacitko "Coding", tam si pak nekam zazalohuj ten puvodni retezec (pole Coding), a jdi do "Coding helper. Tam pak pod bytem 17 nebo 18 odskrtnes polozku podle obrazku...
Přílohy
vcds.png
vcds.png
tomasjedno

#12 Příspěvek od tomasjedno »

No teda u mýho auta z r. 2007 je odškrtnutí toho “Cold diagnosis” plat prtný, protože to jenom deaktivuje kontrolu žárovek za studena (hned po zapnutí zapalování). Když je žárovka rozsvícená, tak ji to kontroluje i tak.
PixelOrgy

#13 Příspěvek od PixelOrgy »

hmm... to by stalo za zkousku... podle rosstechu by to melo kontrolu fakt zrusit... Ja to bohuzel nevyzkousim, protoze mam LED z vyroby. Ale do te nabidky se normalne doklikam
tomasjedno

#14 Příspěvek od tomasjedno »

No já jsem to právě u svých předních parkovaček vyzkoušel (2W LED místo H6W), a stejně jsem tam musel dát odpory.
PixelOrgy

#15 Příspěvek od PixelOrgy »

No vida, to bych mohl taky, zrovna mam jednu z tech parkovacek mrtvou. Taky to vypada na H6.... Akorat bude celkem sranda se k ni probojovat
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“