ŠKODA žárovky
Moderátor: Moderátoři
ŠKODA žárovky
Kámoš má škytavku v RS provedení a docela ho prudí, že všude možně má bílé LED pouze v zrcátkách (orientační světlo co svítí na zem) a osvětlení SPZ je klasická žárovka. Myslel jsem že půjde snadno vyměnit za LED s bílou barvou světla, ale ŘJ auta prý hlídá odběry jednotlivých okruhů světel a toto by vyhodnotila jako error. Máte nápad jak to vyřešit?
Díky Stribrnak
Především je třeba sehnat LED-žárovky, které mají homologaci pro použití v silničním provozu ve světlech místo původních žárovek. Je to napsané na obalu a některé internetové obchody to přímo uvádějí v nabídce.
A vyzkoušet. Některé mají vestavěný odpor, který řídidí jednotce nalže, že jde o normální žárovku.
To potvrzení o homologaci ale je stejně třeba vozit s sebou, biřici polem pracující pro takovou záměnu nemívají pochopení a posílají odlapeného na nejbližší STK.
I když i tady je problém s homologací (jedná se o vnější osvětlení).
Řešení je buď přidat odpor, aby se dorovnal odběr ve větvi pro SPZ, nebo (pokud to jde) nadefinovat jiné parametry v ŘJ osvětlení.
A na tohle se asi Stribrnak hlavně ptá.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Takže např. u semaforů by měla být i nějaká optická ZV (nevím to jistě, ale něco jsem zaslechl).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Stribrnak
Od tý doby jsem byl 3 x na technický a nikdo nic neřešil. Nevím, jak by to dopadlo jinde ale osvětlení kontrolovali vždy.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- tomasjedno
Jinak zkušenost potvrzuji - už 3x jsem prošel STK s předními obrysovkami (W5W, patice T10) LEDkovými na první pohled - svítí do modra. Ale možná to bude tím, že takovéhle auto tam vidí jen párkrát do roka, tak ho moc neznají a aby mi něco dokázali, museli by přesně vědět, jak se k žárovce dostat a nepoškodit žádné plastové úchytky (oficiální návod vyžaduje sundat kolo a odmontovat kryt podběhu).
A kutilmile - nelituju tě
U novejsich kousku (tak 2010) od VAGu uz se pocita s variantou LED i zarovka, a jde to konfigurovat (pres VCDS). Dokonce i u me ty volby jsou, i kdyz moje auto se nikdy se zarovkama neprodavalo, jen LED..
Central Electronics => Adaptation => vybrat "Channel (1)" => New value "General LED" ... To je vyber typu osvetleni.
U starsich variant by pod "Central Electronics" melo byt tlacitko "Coding", tam si pak nekam zazalohuj ten puvodni retezec (pole Coding), a jdi do "Coding helper. Tam pak pod bytem 17 nebo 18 odskrtnes polozku podle obrazku...
- tomasjedno
- tomasjedno