BLDC motorky z videí
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
BLDC motorky z videí
Našel jsem ve videu výstup řídicího obvodu, na kterém je PWM na několika kHz, které se potom pro původní motor filtruje. Zapojil jsem to napřímo a funguje to, otáčky se regulují správně, ale driver při malých otáčkách hodně topí i při zanedbatelném mechanickém zatížení. Při přehrávání celý motor bere z 12 V asi 0,3 A a driver topí tak, že mám strach to nechat běžet déle jak několik sekund. Při vyšších otáčkách se mi to zdá lepší. Motor na tu PWM navíc dost piští, asi je určen pro frekvence mimo slyšitelné pásmo. Není mi jasné, proč to tak žere, myslel jsem, že modulační frekvence prolézá na výstup a prochází RC členy, co jsou paralelně ke statoru, ale ty jsou studené. Z mechanických důvodů jsem přehodil rotory, ale magnety se zdají být úplně stejné, počet pólů sedí. Máte s tím nějaké zkušenosti? Díky.
PWM to asi nebude. Otáčky BLDC motoru se přece neřídí střídou ale frekvencí.
Správně by se asi měla řídit střída pulsú, které budí vinutí motoru podle nějakého chybového úhlu, který by se tak udržoval konstantní. Pak by se se sníženým zatížením patřičně snížil i odběr proudu a driver by byl studený.
S regulací otáček ovšem toto řízení nemá nic společného.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Ale s tím přesycením to může být pravda, vlastně ani nevím, pro jaké napájecí napětí je ten nový motor určen. Zkusím to snížit. Pokud to nepomůže, mohl bych zkusit spínat tou PWMkou napájení celého motoru.
- weed_smoker
Jednou jsem zkoušel generátor 3F proudu s OZ a 3ks TDA2030,ale rozsah regulace byl malej a motor docela topil.
Pro orientační zjištění vstupních parametrů je dobrý ,nejdřív s drátama naprázdno a pak se zátěží(třeba 3x10-100R ve hvězdě,začnout vyšším odporem a snižovat) ten motor roztočit na jmenovitý otáčky(třeba vrtačkou), měřit napětí (L-L i L-N) a frekvenci(třeba i sluchem,pokud není čítač),vinutí odpoj od driveru,než ho roztočíš.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš driver který to opravdu pere jen podle sond, tak pak jedině napětím... Ani nevím, že se takový bastl vyrábí. Ale nemyslím, že bych se s tím někde někdy setkal.
Edit: DS jsem nenašel, ale má to hromadu vývodů a žádný chladič, to určitě nebude jen nějaký prostoduchý budič.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Vývodů to má dost, ale využitých jich moc není, viz schéma.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: