modulované stop/blinkry
Moderátor: Moderátoři
modulované stop/blinkry
K čemu je to dobré?
- tomasjedno
ale viditelně strobující světla mi připadají dost nebezpečná.
První aplikace byly skutečně (je to typicky mercedes dodnes) stavěný na odporovém řešení, kde ta PWM pomáhá uregulovat výkon na vyšších napětích. Standardně se předpokládá pracovní rozsah 9-16V, při start/stop systémech 6-16V. Jenže fotometrický nominál se musí většinou plnit už kolem těch 9V.
Podle mě je to jednodušší a levnější pro výrobce, to řešit takhle. Nikdo jiný z toho mít prospěch asi nebude. Navíc automotivní elektronávrháři jsou trochu z jiného světa.
(Nevím, jak je to konkrétně řešeno, ale dovedu si představit, že ty svítivky budou napájené nějakým proudovým zdrojem [spínaným] o maximálním proudu pro brzdicí režim a tento proudový zdroj bude v režimu obrysovkovém přerušován, v případě brzdění bude napájen souvisle. Sice prasárna, ale už jsem se s tím setkal, byť v jiné oblasti.)
Obvykle je poměr STOP/obrys a DRL/obrys cca 1:10. Ale jsou funkce, kde se obrys spíná i s jinou optickou částí a poměr je pak 1:20. To je realita trěba u Bentaigy
edit
kde je v předpisech možnost animace směrovek? nedávno jsem viděl audi, kde bargraf vystřeloval přes dva úzký pruhy k okraji blatníku. už se to blíží mávacím plácačkám, jako byly na T-111.