Elektroměr Inepro Metering

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Elektroměr Inepro Metering

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tu na stole digitální trojfázovej elektroměr Inepro Metering Pro-370D M-Bus. Zvadlo podsvícení a na displeji nic.
Je v čtyřmodulový plastový krabici na DIN lištu. Sundal jsem dekly a vykoukla na mě čistokrevná hrůza. Ve dně je kabelová zněť kolem měřících tráfek. Nad tím je základová deska "silový" části a nad ní na konektorech z lámací lišty deska procesoru a LCD displej včetně supercapu 1F/5,5V.
Ta deska "silařiny" je celkem třípatrová a vše je navzájem propojený pájením, asi se nepředpokládá, že by do toho někdo lezl. Našel jsem jedinnej nízkonapěťovej elyt 1G/16V a poslal na něj 3,3V. Na displeji nic, tak jsem najel na 5V a displej začal svítit a při listování ukazuje hodnoty v T1 i T2, celkový i jednotlivý fáze a kupu dalších údajů. Takže digitální část bude asi OK a bude to zdroj na silový desce. Zdroj je dělanej jako samostatná destička napájená na silovou. Vykuchal jsem jí ven, má jen dva piny vstup a dva piny výstup. Je na ní napsáno Cilic HDC-DC converter a hromady hausnumer. Je tam i adresa WWW.cilic.com.cn ale ta je hluchá. Jestli je ten converter v háji tak nevím co s tím, šváb a koncovej trand je jako jedinnej z celýho přístroje zablemtanej aby nešel přečíst typ.
Pro ten Cilic je na základní silový desce trojfázovej osmidiodovej usměrňovač, za ním dva elyty 10M/400V nad sebou s odpor děličem.
Nemám trojfáz oddělovací trafo, tak jsem zkoušel jen mezi dvě fáze usměrňovače dávat 230 V a to dělalo na výstupu cca 98 V ve všech kombinacích mezi fázema. Kolik vlastně tenhle čtyřdiodovej můstkovej usměrňovač dává na výstupu? Je to stejnej vzorec jako u šestidioďáku?
Udc = Uf 23 / •, to znamená při 230V na každý fázi bude na výstupu kolem 538V? Ta dvojce diod "navíc" je zapojená stejně jako pro jednotlivý fáze a střed obou diod jde na N, netuším, k čemu to tam je...
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

není ten trojfázovej cirkus ve skutečnosti zapojen jako PFC?
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Crifodo, co myslíte hen tým oným PFC?
Fotky elektroměru a zdroje:
Přílohy
HDC-DC2.jpg
HDC-DC2.jpg
HDC-DC1.jpg
HDC-DC1.jpg
elměr2.jpg
elměr2.jpg
elměr1.jpg
elměr1.jpg
Jirka

Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

Hen ten oný PFC = Power factor corrector
https://www.electronicdesign.com/power/ ... correctors

v jednoduchém pasivním provedení, diody a dva kondy k nim, bývá v zářivkových předřadnících.
Ten elektroměr má měřit i účiník, tak by si ho neměl rovnou sám deformovat?
masar

#5 Příspěvek od masar »

Celeron píše:...Ta dvojce diod "navíc" je zapojená stejně jako pro jednotlivý fáze a střed obou diod jde na N, netuším, k čemu to tam je...
No asi pro případ, že půjde jen jedna fáze, ne? :wink:
Je třeba zapojit i L2 Cache...
Naposledy upravil(a) masar dne 07 lis 2018, 19:12, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Tak to se pleteš. Pokud přivedu 230 na N a kteroukoliv fázi tak na výstupu není nic. Maká to jen pokud je 230 mezi jakoukoliv kombinací fází.
A nebo je některá dioda odprásklá. Dnes jsem na to neměl čas.
A propo, jsem zvědavej, zda mě někdo potvrdí to výstupní napětí usměrňovače.
Jirka

masar

#7 Příspěvek od masar »

Tak to máš blbý. :D
Amplituda střídavého napětí 230V je sqr2*230=325V a 400V je sqr2*400=565V
:wink:
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Hmm, tak teď kdo má pravdu, ty nebo Žirafka? :) Ta tvrdí x 2,34. No zejtra si to ověřím v reálu.
Přílohy
trojfáz.jpg
trojfáz.jpg
Jirka

masar

#9 Příspěvek od masar »

Žirafka má samozřejmě pravdu. Jen jí v té větě chybí "kouzelné" slůvko střední hodnota. Jenže tu na sběrném kondenzátoru nenaměříš, tam je hodnota maximální a ta má velikost, jakou jsem uvedl.
Takže bez kondenzátorů naměříš napětí, co uvádí Žirafka, s kondenzátorem to, co uvádím já.
:wink:
p.s. Ještě k té "záhadné" čtvrté dvojici diod - zajišťují jednofázový provoz elektroměru. Kdyby tam totiž nebyly, byl by "jednofáz" zadarmo.
Přílohy
usměrňovač.png
usměrňovač.png
Naposledy upravil(a) masar dne 07 lis 2018, 23:44, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

masar píše:Ještě k té "záhadné" čtvrté dvojici diod - zajišťují jednofázový provoz elektroměru. Kdyby tam totiž nebyly, byl by "jednofáz" zadarmo.

Jak jsem psal, při napájení 230V mezi N a kteroukoliv L na výstupu nic není. takže asi jsou diody v N větvi špatný.
No zatím na to kašlu, stejně ho nemůžu rozplombovanej opravenej vrátit, na cestě je už DZT6252 MID + CZ Cejch. Cena slušná, 17 stovek bez daně.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“