Čerpadlo ostřikovače
Moderátor: Moderátoři
rnbw píše:pár hodin
To jedno čerpadlo přečerpalo xx kubíků vody. Jelo mnohokrát velmi dlouho v kuse, i více hodin. Na pohmat bylo jenom teplé. Já ho nesledoval, spínalo se automaticky když v nádrži klesla hladina. Bylo ve sklepě, takže nebylo slyšet. Motorek to v pohodě vydržel. Jde jenom o guferko. Byly to čerpadla z vyřazených škodovek, tedy 20 - 30 let stará. Kdyby tam byly nové guferka, vydržely by to asi všechny. Pracovalo v režimu, kdy na vstupu byl podtlak (hladina vody ve studni několik metrů pod zemí). Na výstupu byl samozřejmě tlak, tlačilo vodu do výšky 4 až 5 metrů. Vydrželo velmi dlouho, dnes už to nedovedu odhadnout, rok až dva. Pak povolilo gufero a motorek se zaplavil. Pod vodou se velmi rychle sjedou uhlíky, jen tak jsem poznal, že k nečemu došlo, jinak fungovalo normálně dál.
Vyměnil jsem ho tedy za jiné čerpadlo a to vydrželo den až dva. Tak jsem ho opět vyměnil, ovšem se stejným výsledkem.
Tak na to místo pak přišla domácí vodárna z nějakého super hyper. Vydržela asi tak dlouho, jak to původní čerpadélko. Vody ovšem přečerpala víc, byla pak i větší spotřeba.
Takže za mě ty škodovácké čerpadélka vydržely nečekaně moc.
Edit: Té vodárně vlastně křivdím, odešla protože zamrzla.
Vykrouhal jsem do čerpadla novou hřídelovou ucpávku z teflonu. Těsnila, čepadlo čerpalo. Jenže kolísalo a málem jsem se spálil při doteku na přívodní fástony. Přitom osová vůle byla, odpor při otáčení přijatelnej, uhlíky původní, zajetý. Zkusil jsem ucpávku uvolnit a nic se nezměnilo jen začala podtýkat. Za cca 2 minuty chodu byl vyčištěnej komutátor černej jak bota a v mezerách oprskanej. Asi mezizávit. Už je to v koši.
Jinoto jistí, už je na cestě. Je to přímo na líh (metyl) s olejem a cena nižší než čerpadlo ostřikovače. Měl jsem do toho jít hned.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!