Arduino - chyba při nahrávání programu -Vyřešeno
Moderátor: Moderátoři
Arduino - chyba při nahrávání programu -Vyřešeno
potřeboval bych poradit, jak opravit následující problém. Začal bych tím, že mám Arduino Uno. Nahrál jsem na něj normálně přes usb port program, a vše, společně se součástkami připojenými v nepájivém poli fungovalo. Jenomže jsem si nevšiml, že jeden drát v nepájivém poli, připojený na Arduinu na 5V+ je vypojen. Toho jsem si ale všiml až poté, co se dotkl kovového krytu usb-a portu na desce Arduina a počítač napsal, že bylo usb zařízení odpojeno. Drátek jsem okamžitě odstrčil od konektoru usb (uslyšel jsem zvuk chybové hlášky z počítače, a hned mi to došlo), takže se stihl jenom jednorázově dotknout, takže tam nebyl moc dlouho. Následně jsem odpojil Arduino od počítače. Drát jsem odpojil z nepájivého pole a Arduino jsem zpátky připojil k počítači.
Program nahraný na Arduinu se normálně spustil a funguje, jenomže přestalo fungovat nahráváni nového programu z počítače. Zelená housenka normálně dojede až do konce, tam se zastaví, a potom vyskočí chybová hláška, že nastala chyba při kompilaci u desky Arduino/Genuino Uno.
Je mi jasné, že se mi Arduino asi povedlo vyzkratovat, ale zajímalo by mě, v které konkrétní součástce může být chyba a jak by se to dalo opravit. Matně se pamatuji, že už se mi to jednou, hodně dávno, stalo a nějak se mi to podařilo vyřešit, a to i bez zásahu do desky nebo počítače.
Chtěl bych vás tedy poprosit o pomoc, jestli s tímto problémem nemáte nějaké zkušenost nebo jestli alespoň nemáte nápad, kde může být problém.
Mockrát děkuji za pomoc.
Tomášek
Nebezpečí hrozí pokud "tvrdé" napětí +5V nebo GND připojíš přímo na pin, který je konfigurovaný jako výstup. Protože výstup snese max. 40mA? tak jej můžeš zničit.
Pro přehrávání jsou důležité piny RXD, TXD, a RESET. Pokud sis nezničil tyto piny, mělo by přehrávání fungovat.
PS: na desce jsou RXD a TXD ledky, ty by měly obě svítit/blikat při přehrávání programu.
Děkuju za ochotu.
Tomášek
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]