princip a schéma BM595 a jiných můstků
Moderátor: Moderátoři
princip a schéma BM595 a jiných můstků
- je zapojení analogové části podobné jako u BM591?
- zvláště mi jde o zapojení snímače proudu.
- dále řeším jestli je bezpodmínečně nutné dodržet konstantní napětí či proud(tedy že jednu veličinu udržuji konstantní a druhou měřím) podle rozsahu danou impedancí(další regulátor navíc). U většiny měřičů jsem zatím jen našel že je zaručeno měřící napětí menší než udávané a řeší se to přepínáním rezistorů v sérii s impedancí. Řešení s odpory vyžaduje při nízkých hodnotách impedance relé...
Co myslíte samostatný regulátor budícího napětí nebo přepínat rezistory s tím že to měřící napětí bude "nižší"?
Z analogové části bych nechal jen snímač proudu a napětí + samozřejmě nějaký usměrňovač, o zbytek by se staral uP a A/D převodník.
Sejny - mám už zhruba představu o koncepci a zas tolik složitý to nebude... z analogové části tam bude tak 1/4(navíc u BM591 nebylo použito více OZ v jednom pozdru či rovnou přístrojové OZ) a číslicová část budou 2 uP oproti desítkám obvodů TTL.
Obecně princip u mě je že se měří napětí a proud a jejich fázový posun a z toho se spočítá daná impedanci (při daném kmitočtu pak není problém spočítat odpovídající hodnoty náhradního schématu).
ta novější BM591 - viděl jsem nejméně 2 další typy, byla verze s LCD displejem která měla další kmitočet 10kHz a dále ještě nějaká modernější upravená v jiné skříni. Zřejmě se něco vyrobilo. Jestli ale obsahují uP těžko říci.
O tom BM595 nemáte nějaké podrobnosti o vnitřní struktuře? Prosím, prosím.
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
www.sigmaphon.cz
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
zdenekxxx píše:Myslím že nakonec to bude trochu složitější BK136(či spíše jeho předchůdce), na nějaký normál ambice opravdu nemám
Nechci Tě odrazovat, ale to už je pak asi lepší koupit něco továrního na nějaké burze a tak. Protože práce s výrobou jakéhokoli složitějšího přístroje nebývá zovna málo i když se to předem nezdá a je potřeba uvážit zda se to vůbec vyplatí.
Třeba minulý týden jsem si jen předělával měřič kapacit s měřením metodou podobnou dvojité integraci. Měl jsem už hotovou skříňku se všemi ovládacími prvky a měřidlo s C520 jsem nechal původní. Takže veškerá mechanická práce se omezila na vyvrtání několika děr pro šroubky. Odbastlil, navrhl a vyrobil jsem pouhé tři desky o rozměrech asi 5x8cm každá. Zabralo mi to celý týden práce prakticky od rána do večera! A výsledek nic moc, přesnost měření tak na 2 - 3% + nějaký ten digit
www.sigmaphon.cz
Jestli se to vyplatí? Já se chci hlavně něčemu přiučit a vyrobit něco svého takže časové hledisko není rozhodující, počítám že než to bude plně funkčí tak uplyne nejméně jeden školní rok. Chci aby to bylo malé,lehké, mělo přeladitelnou frekvenci, možnost nulování a možnost stejnosměrné polarizace. Ani jeden měřič tesla toto nesplňuje.
Jestli to pak bude v toleranci mám možnost ověřit.
Já myslím, že BM591 koupíš za 4-7 tisíc a ušetříš si spoustu perných chvil. Tu polarizaci umožňuje ext. zdrojem. Učil bych se raději na něčem, co se kupuje hůř.
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
www.sigmaphon.cz