Sanyo M-18
Moderátor: Moderátoři
Sanyo M-18
Kladka je uplne znicena - tvrda a popraskana, hlava je viditelne opotrebovana, nefunguje aretacia FF.
Ako bonus to ma uplne divny konektor pre externy zdroj, navyse s divnym napatim 7,5V...
Vyzera to byt poriadne stare - tak zo 70. rokov, ak nie este starsie, dokumentacia nikde ziadna.
Naskenoval jsem Ti to, víc informací ale asi opravdu těžko někde seženeme.
Když je ale rozpadlá přítlačná kladka, nemá smysl tam kazetu vůbec dávat, a to bez ohledu na to, že je třeba zbytek mechaniky v perfektním stavu. Co všechno je podstatné dodržet u každého kazeťáku, aby ještě mohl někdy hrát, už tu bylo několikrát popsáno u jiných přístrojů, nicméně ani po sehnání a výměně přítlačné kladky se bude jednat jen o víceméně muzeální kousek, protože především nevynikal stabilitou rychlosti posuvu pásku (důsledek odstředivé regulace otáček), korekce také žádný zázrak, on se vlastně pro záznam hudby příliš nehodil ani nový.
Majitelka to ma od otca a chcela tam nejake kazety pustat vnukom a viem si predstavit, ako to dopadlo v tomto stave. Zjavne to dala uz predtym niekomu na "opravu". V takomto stave tam nedam ani testovaciu znicenu kazetu.
Kladku snad nejaku vhodnu zozeniem, gumicku tiez. Ale obavam sa, ze hlava bude vhodna akurat na vyhodenie.
vyvaruj se však použít z vraku na SD budě pravděpodobně v horším stavu
než tvoje, škoda práce, to platí o řemínkách taky
(popsal to Hofhans v publikaci Magnetofony, jejich údržba a měření na str.211)
jo, to se (z nedostatku dílů) doopravdy bastlilo a improvizovalo, dneska nakupuje v supermarketu
- elektrosvit
elektrosvit píše:Hlava nevypadá zas tolik zle...
To se jen dlouho zdá, skutečný stav je většinou ještě horší. Nejde totiž jen o to, jestli ještě není štěrbina probroušená do rozšíření. Stejný problém představuje i vyjetá drážka od pásku v celém čele hlavy: stačí nepatrně hnout s kolmostí nebo výškou, či použít nevhodnou přítlačnou kladku, ztuha jdoucí kazetu, a začnou to odnášet pásky, v nejlepším případě ohrnutým okrajem, v horších zvlněním okraje pásku. Tak či tak jde o poškození nevratné. Pásek se pak nepravidelně ukládá na návin a začne v kazetě drhnout.
A přebrousit zrovna čelo této hlavy je problém, protože je třeba napřed odstranit vodicí kolíky, aby se čelo vůbec přebrousit a přeleštit dalo - a hlavně je pak dostat zpět na své místo. Má-li hlava vodicí vidličku přilepenou na boku, je demontáž i zpětná montáž snadnější, v původní pryskyřici zůstává otisk vidličky, do kterého se po přebroušení čela celkem přesně vsadí zpět i přes novou vrstvu pryskyřice.
Dávím proto přednost náhradě opotřebované hlavy hlavou novou, kdykoli to lze.
Vyklop mechaniku z krytu, změř to a podle toho objednej hlavu. Ostatní o náhradě jsem už psal.
- elektrosvit
S asi nejvíc vyjetou hlavou jsem se setkal v mechanice radiokombinace "Kompas". Tam je hlava uchycena jedním šroubem v plechovém držáku. Rozteč jeho upevňovacích šroubů jsem neměřil, ale možná to bude těch 12 mm. Atypická je však mazací hlava, která je upevněna jedním šroubem k ohnutému výstupku posuvné desky. Navíc má ulomenou vidličku, takže pásek si jezdí, jak se mu zachce. Chová se to přesně, jak popisuješ. Ani nová přítlačná kladka a seřízení tahu přivíjecí spojky úplně nepomohlo. Až v M710 je kombinovaná (ALPS) i mazací (ANH 105) hlava uchycena standardně.
BRG hlavu, jaká je na obrázku výše, jsem potkal v mechanice radiomagnetofonu R160. (Možná ji tam někdo namontoval později?) Není tak vyjetá a s reprodukcí problém nemám. V Unisonu je jiná, ale snad ještě horší. Některé kazety v něm prostě hrají bez výšek.