Zdroj konstantního proudu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dolpi

Zdroj konstantního proudu

#1 Příspěvek od Dolpi »

Zdravím, mohli byste mi prosím zkontrolovat můj návrh zapojení? Děkuji
Přílohy
IMG_20181112_195557.jpg
IMG_20181112_195557.jpg
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Tomu se těžko dá říkat zdroj konstantního proudu. Zdroj konstantního proudu je když ...., když proud zátěží nezáleží (v určitém rozmezí) na velikosti té zátěže ani napájecího napětí. Tvoje zapojení stabilizuje proud v hraniční situaci, kdy je T1 v plné saturaci (z Ucc 3,7 V sežere URz 3 V a UR2 0,7 V), tak bude těžko mít h21E=400. Zapojení je použitelné, ale nesmíš chtít od něho příliš.
Dolpi

#3 Příspěvek od Dolpi »

To má být jen jako cvičný příklad. :D Mohl by si mi prosím trochu rozepsat jak bys to počítal ty?
Bernard

#4 Příspěvek od Bernard »

Nejdřív bych se pídil po tom, jaké jsou požadavky. Když bych si uvědomil, že mám zdroj 3,7 - 4,2 V a chci odebírat výkon 10 W, tak bych zvolil konstantní zátěž 3,9²/10=1,5 Ω a stabilizátor bych vynechal. V závislosti od napětí by mě hřál výkon od 9,1 do 11,7 W.
masar

#5 Příspěvek od masar »

Ale Dolpi ten R2 spočítal pro proud 1A, ne 3A. :wink:
Dolpi

#6 Příspěvek od Dolpi »

Ajo, já blbec. :D Zítra to zkusím spočítat trochu jinak a pak Vám to tu ukážu. Zatím všem děkuji za reakce.
masar

#7 Příspěvek od masar »

A nezapomeň do výpočtu zahrnout Ucesat. Pak zjistíš, že při Rz=1Ω a Ucc=3,7V proud 3A nelze dosáhnout. :wink:
voitano

#8 Příspěvek od voitano »

A kolik je to Uce sat?
masar

#9 Příspěvek od masar »

Ucesat je napětí mezi kolektorem a emitorem v saturovaném stavu tranzistoru. Je to katalogový údaj, ale vždy platí, že Ucesat >0V.
:wink:
voitano

#10 Příspěvek od voitano »

To je mi jasné, ale kolik to je, já ten udaj nikde nevidím
JoDiK

#11 Příspěvek od JoDiK »

voitano píše:já ten udaj nikde nevidím

Tak se příště dívej pozorněji:
Obrázek
Přílohy
ucesat.png
ucesat.png
voitano

#12 Příspěvek od voitano »

Nesměruj mě přesněji na té fotce se zadáním, nějak tam ten typ trandu, nebo jeho zadané parametry nevidím
JoDiK

#13 Příspěvek od JoDiK »

voitano píše:Nesměruj mě přesněji na té fotce se zadáním, nějak tam ten typ trandu, nebo jeho zadané parametry nevidím

Si děláš srandu? Typ tranzistoru jsi neuvedl, tak jsem vybral náhodně...
Obrázek

PS: aha, teď mi došlo, cos tím myslel... Na tvém obrázku není uveden typ, tak si ho musíš zjistit u zadavatele zadání, nebo vybrat dle spočítaných hodnot...
Přílohy
ucesat1.png
ucesat1.png
Naposledy upravil(a) JoDiK dne 14 lis 2018, 13:21, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Když von by taky nejdřív tazatel musel vědět, co to to saturační napětí je a jak vlastně vzniká ... To je tak, když se ve škole nedává pozor a pak se nahonem shánějí řešení na doma uloženejch úloh. Bez znalosti těch základních věcí, probranejch předtím na výuce, se pak ty domácí úkoly holt ne a nedaří spočítat ... Já v 8 letech taky nevěděl, co ty jednotlivý napětí kolem trandu znamenají, že třeba UBE je definovaný základním materiálem polovodiče, UCE že je daný technologií výroby a že h21e klesá s rostoucím ICE - takže abych VĚDĚL, musel jsem študovat = hledat v knížkách, protože kdo nechodil do nějakýho zájmovýho kroužku, kde by mu to náležitě vysvětlili, tomu to ani učitel fyziky na základce nevysvětlil ... pokud to teda nebyl zrovna elektronikou stejně postiženej člověk. Takže se chodilo do knihovny, půjčovaly se knížky, nad kterýma mámy lomily rukama a tátové - často elektroprůmyslováci) kroutili hlavama (protože se tam popisovala výroba plošnejch spojů pomocí buď peroxidu a kyseliny solný anebo kyseliny dusičný - což všecko kolem rozežere - případně chloridu železitýho - což zase všecko kolem obarví na rezato a taky pájení s kalafunou, nad kterým zase praktici kroutili hlavou - letování se přeci vždycky dělalo "klempířskou vodičkou" alias "převařenou kyselinou"...). Ale drtivou většinu věcí, který nám nikdo neřek, jsme si museli pohledat a naštudýrovat sami. Dnešní školou povinná mládež minimálně do 25 roků věku - to je haňba blut, co se jim nenaservíruje pomocí interfernetu až pod rypák, to do těch kulatejch chlupatejch nákončí svýho těla nejsou vůbec schopný vstřebat ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
voitano

#15 Příspěvek od voitano »

JoDiK píše:
voitano píše:já ten udaj nikde nevidím

Tak se příště dívej pozorněji:

Já reagoval prvně na Masara, který tu z ničeho nic začal operovat se sat. napětím, které nebylo v zadání definováno ani hodnotově, ani typem trandu, sám tazatel uvedl, že se jedná o TEORETICKÝ příklad.

Já se pak dotazoval u Tvého postu, kde jsi ten parametr vyčetl z FOTKY ZADAVATELE, a ejhle, ono to bylo taky čerstvě vymyšleno ve slabé chvilce.

A teprve teď je ten správný čas na to Tvé "Tak se příště dívej pozorněji....."
Odpovědět

Zpět na „Poradna“