Max. zatížení 3fázového jističe
Moderátor: Moderátoři
Nový jsem pro jistotu dal 50A/B (přívod CYKY 10mm²).
Další významější odběr v NT má 2 bojlery, celkem 3,2kW. Dva sporáky, pračka a ostatní spotřebiče mají nízkou soudobost. Hlavní jistič před elektroměrem v daném případě nevyhověl menší než 3×63A.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Achab: Jediný co tam má ještě větší odběr je el. sporák.
Takže chápu to správně, když topím jen na první stupeň tak vlastně jedu jen na jednu fázi... jako že každá topná spirála je připojená na jednu z fází?
1 těleso - 3×8,7A (6kW)
2 tělesa - 3×15,2A (6+4,5kW)
2 tělesa - 3×17,3A (6+6kW)
3 tělesa - 3×24A (6+6+4,5kW)
Pokud je kotel naddimenzovaný a maximální příkon se nevyužívá, jistič pak drží i při nižší jmenovité hodnotě.
Achab píše:Každý stupeň je připojen rovnoměrně na všechny tři fáze -
To jsem potřeboval vědět, takže záhada je rozluštěna. já jsem nikdy neměl zapnutý všechny stupně. Akorát když fakt hodně mrzlo, tak jsem zapnul navíc ten třetí stupeň takže 6+4,5 aby mi to rychleji vytopilo.
Achab: Můžeš mi to nějak laicky vysvětlit jak to funguje? U toho schéma na jednu fázi 230V to chápu to je jasný. U toho třífázovýho tomu nerozumím. Podle toho obrázku ve schématu je jedna strana topných spirál připojená k jednotlivým fázím L1 L2 L3 a co ta druhá strana ? Podle toho obrázku je to propojený do sebe, ale přece ten proud musí někam téct aby to fungovalo, ale kam když mám zapnutý jen první stupeň, takže L2 a L3 by měly být odpojený ne?
Když máš zapojený první stupeň, je připojeno 1. topné 3-fázové těleso o celkovém příkonu 6kW. Proud protéká mezi jednotlivými fázemi L1,L2,L3. Nulový vodič není připojen, není potřebný, protože při vyváženém zatížení fází jím proud neteče (vektorový součet všech fázových proudů = 0).blm1 píše:...Podle toho obrázku je to propojený do sebe, ale přece ten proud musí někam téct aby to fungovalo, ale kam když mám zapnutý jen první stupeň, takže L2 a L3 by měly být odpojený ne?
edit: Asi tě mate způsob kreslení 3-fázových obvodů. Pro zjednodušení je ve schematu rozkresleno jen první topné těleso. Ostatní jsou zapojena shodně. Počet vodičů je ve schematu značen odpovídajícím počtem (3 nebo 4) přeškrtnutí.
- tomasjedno