Spínací hodiny PRIM 90 33 10
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Prošly mi rukama jak ty s "rychloběžným motorkem", tak i s tím placatým drápkovým. Bohužel ale verze z placatým motorkem měly tu smůlu, že měly pérovník z plastu, takže se mu časem vylámaly zuby a spínačky byly k ničemu. Pak ty výše zmiňované SPH-Q, které považuju za jedny z nejzdařilejších z české produkce. A ke konci 80-tých let se objevily i digitální spínací hodiny s LED displejem a černým pouzdře. Míval jsem je chvíli jako digitální hodiny - na to, že byly do rozvodné skříně, byly docela zdařilé. Jejich označení bylo DSH-1
-
Radovan_79
- Přílohy
-
signalni hodiny.jpg- Elektročas HSH-300, rok výroby 1968
- (58.94 KiB) Staženo 258 x
- elektrosvit
Artaban: Verze se synchronním motorkem měla natahovací převody celé z plastu. U těch mých to nefungovalo, resp. motorek nedokázal mechanismus protočit. Našel jsem fotky těch DSH-1, vypadají zajímavě.
Druhé spínačky jsou na tom hůř, v mokru se přes destičku prohnalo 230. Na desce je vadná dioda, U114D, asi i elyt, možná krystal. Vinutí motorku přežilo. Mechanická část je OK.
- Artaban001
Ještě tam je malá záhada, na potisku svorkovnice mají ty spínačky u kontaktu údaj 250V 2A max., ale samotný mikrospínač (oba typy) má psáno 250 V 0,5 A. To překročení o 400% si kontakty mikrospínače asi odhlasovaly na počest 15. sjezdu strany?
- Artaban001
Nevím, odkud Crifodo jsi - V Brně, když byl v provozu "RECOM", tak jsem tam těch spínaček něco odtahal. Byly kolikrát čtvery na jedný desce, spolu s nimu tam byly i počítadla provozních hodin. Ty spínačky tam byly tak hojný, že si jich moc necenili (kvůli těm kolíkům, co se snadno ztrácely). Řekli si tak o 10 až 20 kaček za kus v libovolným stavu. Kolikrát postačilo vyměnit baterii, nebo rozbýbat strojek. Jen u jedněch jsem musel trochu důlčíkem "zužit" ložisko krokovýho motorku, protože v tý mosazi bylo to uložení tak vylágrovaný, že se ten kulatý magnet lepil na pólový nastavce. To se podařilo a spínačky jsou funkční dodnes, i když se nepoužívají z důvodu ztráty těch trnů. Dneska, když jsou ty digitální, tak už postrádají smysl. Prodávají se kompatibilní verze bez těch kolíků (VEMER NAPA-D)
SPH-Q 2A byly určené přednostně jako sazbové spínače, musely tedy spolehlivě snášet induktivní zátěž stykačů. Někdy spínaly i dva-tři V25M a k poruchám nedocházelo. Ovšem na těch pár desítek wattů by mělo 0,5A taky stačit...
- elektrosvit
Kotoučkem se symbolem hodinové ručky mi šlo otáčet po mírném zabrání prsty. Nebo to máš rozladěné celé? Tj. když natočíš číslo nad trojúhelníček, tak minutová ručka neukazuje celou?Crifodo píše:Hodiny mají ale posunutý číselník 12hodinový vůči spínání kolíčkama o 2 3/4h. To asi nepůjde nastavit bez rozebrání strojku?
- Artaban001
Odpoj napájení strojku, přetoč hodiny na 12:00. Demontuj destičku, na který je přišroubovaný plošný spoj. Jsou to 3 šrouby. Uvolníš bílý zubatý kolo, co spojuje hodinový strojek z věncem. Vyndej jej. Věnec natoč do správné polohy, zasaď zpět to zubatý kolo a slož to. Nezapomeň zkontrolovat rohatku a ty 2 západky, co ovládají ten mikrospínač. Překontroluj pohyb věnce při seřizování - pak připoj baterii a můžeš fungovat.
Návod je pro denní verzi - věřím, že týdenní to má podobný, akorát bude o jedno zubatý kolo pod věncem víc.
- elektrosvit
teď jsem ještě dotáhl jedny novější hodinky, z komexthermu kvůli kterýmu se celý ten veksl odehrává. Germánské Diehl a podle topenáře "nejdou" a proto donesl ke kotli moderní digitální spínací cosi a metrovým kablíkem to napojil někam do střev komexthermu, přičemž zrušil funkci prostorovýho termostatu.