Spínací hodiny PRIM 90 33 10

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Artaban001

#46 Příspěvek od Artaban001 »

Ty Vemery bys tam dostal. Zkus na ně mrknout na webu. Zkus "vemer napa-d" mám je tu jako záložní, na místo těch modrých Primek (sph-q). Výhodou je, že se dají přidělat třemi způsoby a nepotřebují trny.
xsc

#47 Příspěvek od xsc »

Crifodo píše:teď jsem ještě dotáhl jedny novější hodinky, z komexthermu kvůli kterýmu se celý ten veksl odehrává. Germánské Diehl a podle topenáře "nejdou" a proto donesl ke kotli moderní digitální spínací cosi a metrovým kablíkem to napojil někam do střev komexthermu, přičemž zrušil funkci prostorovýho termostatu.
Tyhle se začaly osazovat někdy v 1. polovině 90. let. Byly dost spolehlivé. V Komexthermu podle polohy přepínače přepínaly buď denní/noční provoz nebo přes relé spínaly čerpadlo.
Crifodo

#48 Příspěvek od Crifodo »

Vemer nechám jako rezervu kdyby se nic nepovedlo.

Prim jsem složil, stupnice seřídil, i na těch druhých už spíná vačka mikrospínač. je tam trochu rozptyl dob spínání pár minut, ale to celkem nevadí.
ty hodinky Diehl mají v sobě malý článek tak 100 mAh odhadem, vnitřní odpor bude mít tak 10kΩ nejmíň, protože škvírou v plexi když přivedu 1,6V zvenčí, hodinky tikají (2 Hz místo 1 Hz Primek) ale aku nic neodebírá proti impulsům strojku.
napájecí obvod má nekonečno Ω, zatím jsem to nerozdělal, hodinky jsou složeny ve dvou plexi miskách které zároveň slouží jako ložiska koleček, takže se to pak všechno krásně vysype.
Crifodo

#49 Příspěvek od Crifodo »

Tak jsem rozdělal i ty Diehl, naštěstí je to konstruováno velice promyšleně, kolečka drží na pevných osách v jedné polovině pouzdra
Hodinkám vlastně ani nic nebylo, jen mrtvý aku, ten se choval velice divně. Přes 2x13k odpory se tvářil jako přerušený, po vyoperování a na zdroji 20 V se chytil a postupně se nabil proudem 30 mA až na nějakých 3 V aku+jeho Ri, mírně se zahřál, po odpojení zdroje padlo napětí na 0,8 V naprázdno a dál se tváří jako přerušený.
Nahradil jsem ho podobným, asi ještě starším ale poněkud lepším, pájet nabitý aku do dps je ale poněkud technická prasárna. Jinak hodinky Diehl vypadají dobře, snad akorát s těmi odpůrky si výrobce věří s napěťovou odolností. Místo pojistky je tam kdyžtak cestička na dps.
Přílohy
diehl 019.jpg
diehl 019.jpg
diehl 017.jpg
diehl 017.jpg
diehl 013.jpg
diehl 013.jpg
diehl 012.jpg
diehl 012.jpg
diehl 008.jpg
diehl 008.jpg
Odpovědět