Rail to rail konec na 12V (zamčeno)
Moderátor: Moderátoři
Na emitorových odporech nešustruju 10%, ale 5%.
Jinak tohle zapojení, co jsem sem hodil, se dá dostat s úbytkem i pár desetin V k napájení. Záleží na koncích, jak se jim daří v saturaci při nepříliš velkých proudech do báze.
Jinak ještě připomínám, že v zadání bylo použití SE zapojení konců.
Tím ale netvrdím, že ta stará zapojení nejsou elegantní, a taky, vůbec to nemusí mít pro svůj účel špatný parametry.
http://www.radiojournal.cz/schemata/AZS100L.pdf
jura80 píše:Na emitorových odporech nešustruju 10%, ale 5%.
5% napětí je 10% výkonu, to je taková začátečnická poučka
Když jdou pomalé konce do hluboké saturace, tak se také odvěčí pomalým odchodem ze saturace, viditelnými odtrhy.
Dělám průmyslové zesilovače do 500kHz, viditelné věci jsou pro mě zajimavé, je to ale i slyšitelné, limitace je ostřejší.
ps. zesilovače dělám už těch 50 let
No, hluboký saturování je jedna věc, že jsme chtěli mít rail to rail zesilovač s SE koncem, je druhá věc. Argumentoval jsi dosažitelným rozkmitem SC konců, já jsem se ohradil, že SE může ale jít podstatně dál. Že to bude mít (dle použitých polovodičů) nevýhody, dojde asi kde komu. Stejně jako to, že jak blízko k hranici napájení se dostanem, bude záležet na koncích, em. rezistorech, výst. kondenzátoru a dalších věcech.
Jinak trochu nerozumím smyslu tohodlenctoho "filozofování". Taky zvládám přijít k něčí hotové práci a hledat na tom mouchy, nebo tvrdit, že to vod začátku mělo bét ináč zadaný, ale nedělám to druhým (pokud mě nenaserou).
//Možná by stálo za to, upřesnit na co to bude, jedná se o ŘK1, (řemeslnické kombo) aby nebyl závislý na napájení a trochu to hrálo. Účinné elipsáky (4 nad sebou) a čínský MP3 modul na SD kartu.
microlan píše:... těmi co mají vždy po ruce hasicí přístroj
Na to tam bývá pojistka v napájení.
Ta je tam účelná, na rozdíl od nadproudové ochrany u zabudovaného zesilovače s výstupním kondem.
C6, C7- dokonalá symetrie
Od běžného klišé se to liší v detailech, třeba T4 je převratná novinka.
microlan píše:Jsem psal, že tu ochranu tam dávat nebudu ...
To neznamená, že tam nebudou ty snímací odpory, na kterých je ten úbytek
//ale vážně, ta stabilita se zmenší, nicméně vzhledem k malým nárokům na kvalitu tichého poslechu a nízkému napájecímu napětí, to vcelku nic neohrozí