Jodr píše:..vývody součástek byly zkrouceny a svařeny uhlíkem...
co to přesně je "svářet uhlíkem"?
Moderátor: Moderátoři
To jistě byla, ale výrobní náklady takové BTV po čase musely být vyšší než té na plošných spojích. Opravitelnost byla taky horší, což tehdy ještě bylo bráno jako problém. Pravda, zase to nehořelo jako staré plošné spoje s elektronkami na kuprexkartuHill píše:No proč taky ne? Technologie to byla zvládnutá a výroba zavedená.
sr71 píše:Jodr píše:..vývody součástek byly zkrouceny a svařeny uhlíkem...
co to přesně je "svářet uhlíkem"?
marshal píše:konosuke píše:měl jsem předválečnou kapličku Telefunken po dědovi a kondy,
Taky jsem ji měl a skončila podobně.
konosuke píše:měl jsem předválečnou kapličku Telefunken po dědovi a kondy, rezistory držely na šasí pružinovými kontakty z bronzu bez nutnosti pájení ! to musela bejt ale prácička vyrobit tohleto, no nedochovalo se, rozebral jsem coby školák na elementy a škoda, jedna zajímavost: kondenzátory měly uvedenou kapacitu v cm což je přibližně 1 pF že jo
marshal píše:konosuke píše:měl jsem předválečnou kapličku Telefunken po dědovi a kondy,
Taky jsem ji měl a skončila podobně. Součástky byly ukončeny kužílkem a zapíchány do dírek těch mosazných kontaktů. Bylo proto jednochuché je vyndat ...občas si na ni vzpomenu a nadávám si ..
Crifodo píše:marshal píše:konosuke píše:měl jsem předválečnou kapličku Telefunken po dědovi a kondy,
Taky jsem ji měl a skončila podobně.
To samý v bleděmodrým. U mě to bylo nějaký předválečný zpětnovazební rádio, děda na střední vlny zanevřel, protože bydleli vedle fabriky, a přešel na "hifi" rozhlas po drátě. Tak mi dovolil rádio anihilovat. Byl tam jednoduchej ladičák 500 pF, kterej jsem nutně potřeboval na krystalku, a krásnej repro s výstupákem. Rádio mělo před brokátem skleněný tyčinky, jednu jsem používal na rozmíchání vývojky a to je všechno co mi do dneška z rádia zbylo.
Byli jsme mladí a pitomí a měli jsme tolerantní dědečky.