Měření li-po baterie packu
Moderátor: Moderátoři
- PCmaniac99
Měření li-po baterie packu
Arduino umí na analog vstupech max 5V a GND je společné.
1. článek mohu měřit přímo.
2. článek přes napěťový dělič 1:1 Zkoušel jsem rezistory 10k a 10k a funguje to ale s 1k a 1k by to mohlo být o trošku přesnější.
3. článek přes dělič 2:1 ---> rezistory 2k a 1k.
Moje otázka zní - existuje nějaký jiný jednodušší způsob? Nebo přesnější, lepší?
Spočítal jsem při plném nabití 12,6V a odporu 3k přes ně poteče 4,2mA což ničemu nevadí a do arduina 3,6mA což by taky vydit nemuselo. Nebo má někdo lepší nápad.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Dneska zcela běžně koupíš operáky s izolovaným vstupem od výstupu, vysokonapěťové diferenciální zesilovače, stejně tak izolované převodníky co mají v sobě i DC/DC měnič, případně balanční a BMS obvody které můžeš zapojit paralelně ke každému článku / skupině článků. Mají sběrnici, které nevadí napěťové rozdíly a tak si vesele seriově ze všech vyčte data o napětí, vnitřním odporu, teplotě a tak.. a velmi se mi líbí že některé mají v sobě i integrovaný flyback a tak místo vytápění v topným odporu hází balanční proud článků zpět na terminály baterie izolovaným měničem.. a tak se prostě ušetří nějaká energie
a tak dál...
Vítejte v 21. století
Občas si s tím hraju, blbý ovšem je že mám požadavky na teplotní rozsah od -65°C a tak mi nezbývá než půlku obvodařiny lepit z BC817 .. no a tak tam z toho musím skládat zablbaný komparátory proudový zrcadla a kde co dalšího
- PCmaniac99
Davidus píše:Vítejte v 21. století
Občas si s tím hraju, blbý ovšem je že mám požadavky na teplotní rozsah od -65°C a tak mi nezbývá než půlku obvodařiny lepit z BC817 .. no a tak tam z toho musím skládat zablbaný komparátory proudový zrcadla a kde co dalšího
Jen si hraj a uč se novinky, jseš mladej a budeš to ještě dlouho potřebovat. Já už skoro neproduktivní dědek si už vystačím jen s tím 20. stoletím.
- PCmaniac99
Protože mám starou vysílačku bez telemetrie a samostatná telemetrie je dost drahá. Příjde mi jednoduší do letadla nacpat ardu nano s NRF24l01 event. k němu přidat nějaké to teplotní čidlo, a v kapse nebo k vysílačce přidělat druhé nano s 2x6 i2c LCD s druhým NRF24l01 + PA + LNA.
Regulátor motoru Turnigy sentry umí monitorovat stav baterie a při poklesu pod 3,6V omezí výkon motoru ale nejde sehnat a bůh ví co by stál.
Pokud se mi toto monitorování nepovede rozchodit tak mám v záloze modul který je v letadle a při poklesu napětí pípá a bliká - diody vytáhnu na křídla.
Komunikace na stole chodí ale moje nrf s anténou je nějaké chcíplé, tak zatím verze bez antény. Dnes bych rád vyzkoušel dosah při PA_MAX a externím napájení. Potom příjdou testy na letadle, snad se to nebude hádat se 40Mhz vysílačkou.
Akorát se nesmí lítat moc daleko, je to slyšet jen asi 100 metrů.
Ale zas na druhou stranu, "kdo si hraje, nezlobí"
- PCmaniac99
Vysílač v obýváku ve 2. patře já venku cca 50m od domu s výpadky signálu. Zatím bez úprav antény a základní verzí NRF24L01
Kód: Vybrat vše
radio.setDataRate(RF24_250KBPS);
radio.setChannel(160);
radio.setPALevel(RF24_PA_MAX);
radio.setCRCLength(RF24_CRC_8);
radio.setPayloadSize(4);
radio.setRetries(15,15);