Nefunkční Creative GigaWorks T3

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
doublem

Nefunkční Creative GigaWorks T3

#1 Příspěvek od doublem »

Ahoj,

kousek od nás (cca půl kilometru) se stalo něco s trafačkou a vzalo mi to doma pár kusů elektrotechniky. Celý server rack za UPS (servery, switche atpd ok vydržely) ale reproduktory od Creative, které byly vypnuté to nedaly. Na podpoře mi řekli, že už jsou EoL a mám smůlu. Moc rád bych je opravil. Máte tušení kam to poslat (nebo jak to opravit doma :-D) Něco málo o elektronice vím ale obavám se, že tady to stačit nebude. Když jsem to otevřel, tak nevidím žádné známky defektu. Kromě teda divně zoxidované oranžové hmoty okolo součástek. Posílám zde nějaké obrázky. Na obrázku č.1 vlevo dole - taková malá bílá trubička - není to pojistka? Pokud ano, jak zkontrolovat, že je funkční?

Obrázek
Obrázek

Díky!
Martin
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

Co ta pojistka u fastonu?
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Ta divná hmota kolem je pokus o mechanickou fixaci součástek - něco jako Chemopren. Pojistku bys měl bezpečně poznat - je jedno, zda je v držáku, nebo zaletovaná. Někdy bývá zatavená ve smršťovačce, takže napoví popis plošnýho spoje. Značkový výrobci používají provedení pojistek, kdy jsou na první pohled k nerozeznání od pouzder některých kondenzátoru.
Pokud neumíš, nebo nemáš jak změřit pojistku, zda je dobrá, nemá cenu pokračovat v pokusech o opravu. Pulsní zdroj je složitý obvod a zde přerušená pojistka nemusí být jen od zaučinkování pojistného transilu na přepěťovou špičku (Transily bývají některý výrobky pracující ze síťovým napětím vybaveny)
Peterseal

#4 Příspěvek od Peterseal »

Skontroluj najprv poistku. Najjednoduchšia prepäťová ochrana na vstupe je varistor alebo transil medzi L a N. Pri prepätí sa jeho odpor rapídne zmenší, vytvorí skrat a poistka sa pretaví. Takto by mal ochrániť zvyšok zdroja pred prepätím.
Na foto ho síce nevidím, ale môže byť niekde schovaný, alebo na druhej strane DPS.
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Hodnota pojistky je napsaná přímo na rohu desky.
Ale pokud nevíš, jak zjistit, zda je v pořádku, tak vzhledem k tomu, že je tato pojistka pájená, nedoporučoval bych pokračovat v opravě.
Pokud to chceš opravit, napiš si do profilu odkud jsi, třeba zjistíš, že je poblíž někdo ochotný.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
doublem

#6 Příspěvek od doublem »

Jsem z Dobrise (U Pribrami). Nebydli nekdo z Vas pobliz kdo by se za to za nejakou korunu a dobry pocit podival? :-)
dred

#7 Příspěvek od dred »

Za ten bledý/hnedý fixačný sajrajt by som firmám hlavy odtínal. Mnohokrát spôsobujú zvod, skrat, uhnité nožičky na súčiastkách :evil:
Prepáčte za OT, ale V.Postránecký by povedal " Chce se mi zvracet"
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Uhnite nozicky som teda od toho lepidla nevidel. Zvod moze narobit problemy, ak je to pouzite v primarnej casti zdroja, inak velmi nie.

V zdroji Enermax to bolo napatlane medzi nohami spinacich FETov a fungovalo to 10 rokov, kym sa jeden prerazil.
miroja

#9 Příspěvek od miroja »

rnbw píše:Uhnite nozicky som teda od toho lepidla nevidel....

Nuz ja som uz nasiel pod tymto zltym grcom aj zozraty a preruseny spoj na plosaku. Ako lahko sa to hladalo.. :(
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“