Račna TONA

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mojza

Račna TONA

#1 Příspěvek od mojza »

Ahoj, dají se nějak opravit protáčejíci se račny (velká i malá) TONA? U malé se mi podařil s obtížemi vyšroubovat šroub ale uvnitř /kromě dost ojetých zubů-může to být ono?/ se mic vadného nezdálo. U velké jsem ani šroub nepovolil. Díky za nakopnutí :) ! Ivan
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

No kdyz jsou zuby ojete, budou preskakovat prece :-)
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj. Většinou se dá ráčna rozebrat tak, že se vyšroubuje ten šroubek kolečka, jak se jeho pootočením mění směr ráčny. Vyloupneš kolečko- ale dáš pozor, aby Ti nevystřelila pružinka - takový stočený drátek, jehož konce jsou zaháknutý do "kamene" a protější stranou pohybuje výstupek toho kolečka, cos vyloupnul. Pak golu upneš z citem do svěráku za ten čtyřhran a za rukojeť s ní zkušíš zaviklat. Tím se uvolní případně zaseknutý kamen a pak lehce sundáš vnějšek. Pozor na kamen, který Ti vypadne.
Zuby kamene a vnitřku tý rukojeti vyčisti - můžeš i mosazným kartáčkem a pak hadrou v benzínu.
Pokud tudle operaci budeš dělat pravidelně, bude Ti líp fungovat a oddálíš stav, kdy Ti bude proskakovat. Jakmile Ti gola začne proskakovat, odchází Ti ta pružinka a takovou golu už raději vyměň.
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

Artaban001 píše:Jakmile Ti gola začne proskakovat, odchází Ti ta pružinka a takovou golu už raději vyměň.

. . . nebo používat jako "momenťák"
mojza

#5 Příspěvek od mojza »

Ahoj, asi máte všichni pravdu, jen jsem zkusil, neví-li někdo víc! :o ! Jsou tedy obě na výměnu. Moc dík! Ivan
petrfilipi

#6 Příspěvek od petrfilipi »

Pokud jsou opravdu zuby omleté, tak výměna pružinky nepomůže. Ale na druhou stranu je to otázka pár Kč - viz třeba zde. Ke koupi ale defacto nikde není.

PF[/url]
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Odcházející pružinku poznáš tak, že při přepínání směru již není zřetelný takový ten moment překlapnutí, jako to bylo v době, když byla gola nová. Když pružinka praskne úplně, tak se gola zasekává v obou směrech a nejde přepínat směr vůbec. V tomto stavu je nepoužitelná. U WURTH- goly jsem zkoušel tu pružinku vyrobit z pérodrátu, ale moc se mi to nezadařilo. Sice ji tato firma vede jako náhradní díl, ale tuším,že je součástí servisní sady.
mojza

#8 Příspěvek od mojza »

Pružinka vypadá OK ale překlapnutí už slyšet není. Jednak, že už to tam tak nešoupe a ojeté zuby, takže směr SD. Díky za info. Ivan
petrfilipi

#9 Příspěvek od petrfilipi »

Myslím, že do SD je takové bytelné ráčny škoda. Pokud už s tím opravdu nechceš ztrácet čas, tak ji zavař. A budeš mít aspoň pořádnou páku na povolování/utahování. I s výměnnými nástavci.

PF
ronoda

#10 Příspěvek od ronoda »

petrfilipi píše:Myslím, že do SD je takové bytelné ráčny škoda. Pokud už s tím opravdu nechceš ztrácet čas, tak ji zavař. A budeš mít aspoň pořádnou páku na povolování/utahování. I s výměnnými nástavci.

PF

Mám takhle zavařený dvě ráčny (čtyřhrany vůči sobě pootočeny o 45 st.)
a nemůžu si to vynachválit.
-Není nic horšího, než fest zabrat na ráčně která se prosmekne:-(
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud máš pružinku OK , prodáš ji .
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“