Vypadávání chrániče při vypínání N
Moderátor: Moderátoři
Vypadávání chrániče při vypínání N
Topnou smyčku si představuji jako zpožďovací linku s rozloženými parametry (převažující složky R a C), kdy přechodový jev při postupným sepnutí napřed fáze (kapacita proti okolí se nabíjí) a pak středního vodiče (ktrý tuto kapacitu zase vybije) by byl asi pozorovatelný paměťovým osciloskopem, nicméně může způsobit to, že průběhy proudů v pracovních vodičích v součtu okamžitých hodnot nejsou nulové. A, trvá-li to déle, než asi 10 ms, už to stačí spoustě chráničů k vybavení.
Ovšem to je můj odhad, v praxi jsem takový problém nemusel ještě řešit, a že ty chrániče a stykače někdy provázely pěkné špeky...
Jestli máte někdo lepší nápad, sem s ním, prosím.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 872#982872
Kapacity jsou potvory, ale tohle je na hranici duchařiny.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Generalsound
- Kontaktovat uživatele:
Kdybych si tak někdy vzpoměl a vzal měřák a zkusil změřit.
Jinak chyba elektrikáře, jednak proč to tak zapojil a když už, tak použil nevhodný stykač, i když s přednostním spínáním N není asi standartní.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale tady to člověka nutí skoro obcházet normu. Napadlo mě přemostit kontakty N třema cca 33K odporama v serii. Otázka je, jestli by to pomohlo a co na to revizák. Je to jen kvůli definici potenciálu vůči PE při zapnutí.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Generalsound píše:Neni přes chránič i napájení stykače? Nula se pak vrací přes HDO, mimo chránič...
Tak přesně s tímhle jsem se pekloval asi před rokem u bratrance v zahradním domku. Fáze pro cívku stykače byla vzatá za chráničem. Ten většinou vypadával, ale ne pravidelně. Dalo mi to hledání než jsem to odhalil, protože to mě tenkrát vůbec nenapadlo....
- palmalsport
- palmalsport
TAKJAN píše:Stejně to má opletení spojené s PE,
No konečně podstatná informace, opletený kabely. Tak teď nám dej ještě další informaci, jestli jsou jednožilý, nebo dvojlinka, jakej maj výkon, kolik W mají na metr dýlky a co to je za výrobce, Fénix nebo Devi? Pak se ti kouknu do tabulek při jaký dýlce kabelu začne padat doupólák nebo čtyřpólák 30mA.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!