Spínaní ovládací skříňky saunových kamen

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sanchuan

Spínaní ovládací skříňky saunových kamen

#1 Příspěvek od sanchuan »

Zdravím,

potřeboval bych od někoho zkušenějšího potvrzení že nedělám žádný nesmysl. Mám ovládací skříňku k saunovým kamnům a rád bych si dodělal dálkové ovládání. Na panelu jsou dva spínače (hlavní ON/OFF s aretací, druhý bez aretace), potenciometr pro nastavení teploty a tři LEDky. Pro spuštění vytápění je potřeba sepnout hlavní spínač do polohy ON a následně zmáčknout druhý spínač/tlačítko. Mezi svorkami hlavního spínače je 230 V AC. Po sepnutí se mezi svorkami druhého spínače objeví 16 V DC. Po jeho sepnutí potenciál zmizí. Jaký teče proud hlavním spínačem ale nevím. Vypnout kamna je možné už jen pomocí hlavního spínače.

Tady je foto a nějaké schéma co tam nalepil výrobce: https://photos.app.goo.gl/xHLwjjzGrM4wpkXWA

Můj záměr je paralelně k oběma spínačům připojit relé, např. https://www.hwkitchen.cz/4-x-rele-modul-s-optoclenem-5vdc-250vac-10a/ a ta si potom řídit z arduina. Zajímalo by mě jestli je to reálné, případně co by na tom šlo zlepšit.[/url]
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

sanchuan píše:případně co by na tom šlo zlepšit.

Použít komponenty od výrobce, na které je atest, a práci nechat udělat pověřeného pracovníka. Jinak 100% nevíš, kdy jsi ze sauny vyrobil pekárnu a ze sebe Kramného II na kterém se státní zástupce vyřádí.
sanchuan

#3 Příspěvek od sanchuan »

Tohle byl samozřejmě můj první nápad, ale výrobce nic takového nenabízí. V nejhorším případě se může stát to, že se kamna zapnou kdy nemají, nikdo si toho nevšimne a protopím ranec.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Vždycky tam musíš nechat možnost manuálního odpojení.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Poradna“