Včera jsem posílal doporučený dopis do Liberce. Po 30 hodinách je podle sledování stále ještě na podací poště.
Aktuálně Česká pošta
Moderátor: Moderátoři
Včera jsem posílal doporučený dopis do Liberce. Po 30 hodinách je podle sledování stále ještě na podací poště.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
jjilek píše:Já tam žádný kód neměl ... Zajímavé ale je, že už 36 hodin je ve sledování uvedeno, že je zásilka na cestě k dodací poště. ož odpovídá rychlosti cca 7 km/hod.
dopis do Liberce. Po 30 hodinách je podle sledování stále ještě na podací poště.
Tak to vezměme po pořádku. Kódy se neposílají ke VŠEM druhům zásilek.
To, že tam třeba den dva svítí, že je něco v přepravě neznamená, že to někdo veze ruční kárkou a jde pěšky. Poslední pohyb u zásilky svítí potud, pokud se zásilkou něco někdo dál nedělá a nenahraje to do systému. Spíš to leží někde v depu na hromadě, na jejíž jeden kraj se balík přisypávají a z druhého kraje se odebírají a distribuují dál.
Doporučené - ne, neleží to v Liberci na počtě, ale je to podobný případ jako ten balík. Jen u doporučených se do systému nahrává manipulace jen při podání (jjilek to přinesl na poštu a zaplatil za to) a při dodání, tedy poté, co to někam dojde a doručovatelka si to zadá do pičítače. Takže to je aktuálně "v luftu".
Asi se fest nestíhá, poněvadž poslední dva týdny mi šly čtyři doporučené zásilky a doprava trvala dva až čtyři dny bez ohledu na místo poslání. Ať to šlo z Prahy nebo z Opavy.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Republika v tý době měřila od Aše po Čiernu pri 🤐 vzdušnou čárou skoro 1000km. na pohlednici se lepila známka 60hal, na dopis 1Kčs. Nejlacinější balíček do 100g stál vodkudkoliv kamkoliv 6,-Kčs s tím, že bylo garantovaný doručení do 3 pracovních dnů. Pokud byl doporučenej, stál 4x tolik = 24,- Kčs, ale doručení u něj bylo garantovaný NÁSLEDUJÍCÍ PRACOVNÍ DEN PO DNI PODÁNÍ. Neexistovaly žádný počítače, žádný EAN kódy, jen váha na přepážce, u ní kyblíček se studeným klihem na lepení nálepek a nanejvejš nějaká kalkulačka. Balíky se zapisovaly do archů, který cestovaly s každým kursem nebo i jen jediným uzávěrem od místa vypravení do cílový pošty.
A všecko fungovalo, balík vážící 18 kilo vláčela pošťačka 1,5kilometru na vozejčku až do baráku adresáta a ne že mu hodila někam lísteček, aby si balík vyzvednul druhej den na počtě.
Dneska má republika na dýlku něco málo přes 500 kiláků, šířka se nězměnila od doby před 40 lety. Poštovný zdražilo na 10- a vícenásobek tehdejších částek. Počťáci mají všecky zásilky evidovaný přes centralizovanou síť počítačů, v momentě podání na poště v Bohumíně si údaje o zásilce může zjistit ouřednice v Aši nebo v Harrachově. Neexistuje pohotovostní řidič s autem, kterej tenkrát vozil doporučený zásilky a hlavně telegramy - tím autem byla běžně nějaká "stopětka" respektive "dvanáctsettrojka" běžně taky sloužící k doručování větších balíků a svozu dopisů vybranejch ze schránek. Ale už taky nejezdí žádný drážní ambulance ani "kurzy" = v různou denní dobu pravidelně jezdící náklaďáky spojující uzlový pošty a převážející zásilky jak směrem od sběru z drobnejch poboček na třídění a směrování k dalším uzlovejm poštám, tak opačně roztříděný z uzlový pošty na malý místní pobočky. Jsou jenom "poštovní depa", kam zásilky z větší dálky = z jinejch dep vozí externí dopravci (!!!) a kde probíhá jen místní třídění i sběr a směrování na další depa - doprava má jen malý maximálně dvoutunový dodávky. Přestože pošta už nevozí noviny a denní tisk jako takovej (jen předplacený časopisy), zvedá se počet zásilek doručenejch chybně nebo vůbec ne - pro který si adresát musí sám dojít/dojet na ukládací poštu. V takový chvíli absolutně ztrácí smysl balíkovej tarif "Balík do ruky". A slogan "Dnes podáte, zítra dodáme" už se ani neobjevuje na autech nebo na letákách, protože to je ve srovnání s běžnýma doručovacíma dobama doslova výsměch ,...
A kutilmile - nelituju tě
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
už taky nejezdí žádný drážní ambulance ani "kurzy"
Jezdí. Jezdí několik vlaků Nex sestavených z dvounápravových modrých vozů, nebo i z těch bývalých co se v nich třídilo. Jezdí to z Ostravy (tam je přepravní uzel přímo na hlaváku), přes Olomouc (dtto), Třebovou (dtto) a do Prahy Malešic. Jezdí to oběma směry, akorát už se v tom netřídí (v těch vagonech nikdo není, jen materiál).
Ty vlakové pošty skončily někdy v roce 2000, četl jsem o tom kdesi článek, že poslední takový vlak jel z Chebu přes Chomutov, Most, Ústí a do Prahy.
Na Slovensku ještě jezdívají poštovní vagony normálně přivěšený na rychlíky.
A externí dopravci? Jestli to vyjde levnějc, než provozovat flotilu kamionů, proč ne? Na tom nic tak špatnýho nevidím. Navíc se tak děje jen kolem Vánoc, jinak si počta vystačí s vlastními auty. A zase mít kvůli špičce trvající 1-2 měsíce třeba 50 náklaďáků navíc? To je ekonomický nesmysl...
Hubert_79 píše:co tam třikrát do týdne sedí 12 hodin a takovéto řeči slyší osmkrát do hodiny...
Poslední zhovadilé nedoručení jsem řešil s vedoucí pošty, která tam je od toho, bere za to peníze. Hlavní problém bylo jednak neschopnost informovat o hodině doručení, jednak to, že balíkář nahlásí nemožnost doručení ale fyzicky v ulici ani nebyl. nebo pokud byl, projel. a někdo jen poslal sms. následně po odnesení balíku, výsměšně nazvaného "do ruky" a takto zaplaceného, z pošty, se někdo v systému ještě obtěžoval doručením výsměšné informace, že si pro tuto, už odneseou zásilku, mám dojít na poštu.
Během audience u vedoucí pošty 4 tyto šikanované úřednice odešly od přepážek, nechaly tam čekat lidi, a vlezly do kanclu k vedoucí šmírovat, kdo a na koho si stěžuje.
Tolik k utrpení pracovnic pošty.
Moc jiných způsobů jak poskytnout poště zpětnou vazbu, není, na mail poslaný na velení odpoví automat, že se průběžně zpracují a za měsíc přijde nicneříkající potvrzení, že pracujou naplno ale že líp to nejde.
Za mě je to odepsaná banda sráčů, kdo s nim v tom nechce jet, myslím že jako nevolník tam není.
apropos, znal jsem spoustu pošťáků a celý spolek léta a taky jsem chvíli pod ně formálně patřil (byly pohromadě s telekomunikacemi)
ale takový chlív tam nebyl.
Ten vtip s placením demonstrantů snad nemůže nikdo brát vážně.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
EKKAR píše: Pokud byl doporučenej, stál 4x tolik = 24,- Kčs, ale doručení u něj bylo garantovaný NÁSLEDUJÍCÍ PRACOVNÍ DEN PO DNI PODÁNÍ.
Měl jsi asi místo "doporučenýho" na mysli balík PILNÉ - SÚRNÉ. To fungovalo ještě tak před deseti lety.
Těch balíků taky tehdy asi nebývalo tolik, když si pomalu ženský nechávaj posílat i tampóny a podobně. O záplavě šmejdů z Číny ani nemluvím.
Jinak souhlas - stojí to za houby a teprve stát bude.
EKKAR píše:Dopis stál korunu
No jo, ale příjmy byly taky někde jinde, že jo...
Ne, myslel jsem DOPORUČENÝ BALÍK - ten podobně jako DOPORUČENEJ DOPIS alias REKOMANDO musel bejt doručenej proti podpisu výhradně do vlastních rukou. Zásilka označená jako "PILNÉ" byla na daný doručovací adrese vydaná komukoliv, příjemce DOPORUČENÝ zásilky se i na doručovací adrese musel prokazovat občankou. Občas jsem musel jednorázově rekomanda doručovat i já, protože jsem měl řidičák - vyfasoval jsem klíčky od "dvanáctky", dokumenty k podpisu a mazal jsem doručovat - třeba v pátek ve 3 odpoledne.Hubert_79 píše:EKKAR píše: Pokud byl doporučenej, stál 4x tolik = 24,- Kčs, ale doručení u něj bylo garantovaný NÁSLEDUJÍCÍ PRACOVNÍ DEN PO DNI PODÁNÍ.
Měl jsi asi místo "doporučenýho" na mysli balík PILNÉ - SÚRNÉ. To fungovalo ještě tak před deseti lety.