Paralelní řazení MBR4060
Moderátor: Moderátoři
danhard píše:Pokud vidím na fotce, tak tam jsou dva chladiče, na každém jsou dvě dvoudiody.
To vidím taky, ale z téhle věty:
danhard píše:Tady je ale každá ta dioda na jiném chladiči.
to vypadá, jakože tam je jen jedna dioda na jednom chladiči
danhard píše:Celeron by měl dát ještě fotku zespod, aby bylo vidět, jak je to zapojené.
To jsem po něm chtěl už od začátku, ale prý je to pracné, tak holt musíme zapojit představivost.
danhard píše:Pokud vidím na fotce, tak tam jsoudva chladiče, na každém jsou dvě dvoudiody. Každej chladič se hřeje jinak a na tom teplejším ty diody odcházejí.
Ano, je to tak, na každým chladiči jsou dvě dvojtý diody. Chladiče jsou dva, tedy čtyři dvojdiody na celkovej proud 40A. Trochu mě uniká dimenzování těch diod ve 40A zdroji. 40/8 je 5A skrz každou diodu. MBR4060 je 2 x 40A a nebo jen 2 x 20A? Proč je jich tam tedy tolik? Výkonová ztráta na jednu diodu? Přiznám, že jsem chlazení výkonovýho usměrňovače nikdy neřešil a ani nevím, jak to spočítat. Jen úbytek krát proud (0,35V x 10A = 3,5W) nebo u šotek se uvažuje ještě něco dalšího?
Fotku plošáku dám za chvíli jen co se dostanu do dílny.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Jo a ty RC snubery tam jsou dva. Jenže ten druhej u středu desky má odpor jen 100R, kdežto ten v rohu má 12K a to i podle barviček. No tak to určitě není normální, těch 100R bych viděl jako správně. Že by to byl důvod problému?
Celeron píše: Trochu mě uniká dimenzování těch diod ve 40A zdroji. 40/8 je 5A skrz každou diodu. MBR4060 je 2 x 40A a nebo jen 2 x 20A?
No , někdy je to docela problém určit, některé součástky mají specifikovaný proud na diodu, někdy na celý komponent, ale pokud to není specifikováno, asi bych to bral jako na celou součástku.
Tenhle chladič mám odzkoušíno, že 35 cm dokáže bez větráku uchladit triaky BTA20/600 skrz který jde 5KW. Tady je dlouhej 10cm.
Koukal jsem na tepelný charakteristiky šotky diod a opravdu, ohřátí z 25 a 125 ‡dělá při proudu 5A pokles přes 0,1V. Čím větší teplota, tím nižší koleno a tím víc proudu skrz ní poteče. To je pak řetězová reakce a to se nejspíš ve zdroji dělo.
voitano píše: Schválně nech na každém chladiči jen jednu diodu a dej tomu 20A a porovnej teploty.
Na jakým každým chladiči? Ty 4 dvoudiody teď mají společnej chladič v tý kostce na který jsou všechny přišroubovaný. Nebo to snad mám vracet zpátky na ty dva starý černý chladiče?