nepracujete někdo v Inkscape ? kruh na střed

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bu2520

nepracujete někdo v Inkscape ? kruh na střed

#1 Příspěvek od bu2520 »

řeším následující problém. Potřebuju nakreslit kruh který má střed na kótě XY . Inkscape ovšem začíná okrajem kruhu na daných souřadnicích. Tak že je posunutý o průměr kruhu od středu. Snad jsem to popsal srozumitelně.
Osmdesat

#2 Příspěvek od Osmdesat »

X = x - r
Y = y - r
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

to je mi jasný, jen jsem si říkal , jestli neexistuje nějaké lepší řešení , když měním průměr otvoru je to samé přepočítávání
Ruprecht

#4 Příspěvek od Ruprecht »

Při kreslení zmáčknout a držet shift?
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

bohužel to nepomohlo, zatím jen pravítka na souřadnice a přichytit k pravítku. Na víc jsem nepřišel.
Ruprecht

#6 Příspěvek od Ruprecht »

Můj inkscape se shiftem kreslí od středu. Máčknu shift, první klik určí střed a dokud držím myšítko tak měním velikost/rádius, celá operace s drženým shiftem. Při puštění shiftu ještě v průběhu změny velikosti elipsy/kruhu střed "poskočí" na místo jako bych shift nedržel, naopak při zmáčknutí shiftu ještě v průběhu změny velikosti elipsy/kružnice střed skočí na první bod kliknutí.
Když navolím v menu, že chci kreslit elipsu/kruh (jen navolený tvar) tak při stisku shiftu se dole v řádku zobrazuje "Shift: kreslit se středem v počátečním bodě"
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

dík ještě to vyzkouším, dělal jsem to na rychlo , možná jsem nedodržel přesně postup
petrfilipi

#8 Příspěvek od petrfilipi »

Osmdesat

#9 Příspěvek od Osmdesat »

Ruprecht píše:Můj inkscape se shiftem kreslí od středu. Máčknu shift, první klik určí střed a dokud držím myšítko tak měním velikost/rádius, celá operace s drženým shiftem. Při puštění shiftu ještě v průběhu změny velikosti elipsy/kruhu střed "poskočí" na místo jako bych shift nedržel, naopak při zmáčknutí shiftu ještě v průběhu změny velikosti elipsy/kružnice střed skočí na první bod kliknutí.
Když navolím v menu, že chci kreslit elipsu/kruh (jen navolený tvar) tak při stisku shiftu se dole v řádku zobrazuje "Shift: kreslit se středem v počátečním bodě"

To ale funguje jen pro myšové kreslení, "Někam" se klikne a kreslí se. Jestli to potřebuje na přesnou pozici, je to naprosto nepoužitelné. Vpravo dole ve stavovém řádku se sice ukazují souřadnice myši, ale ty při sebemenším pohybu skáčou o nekontrolovatelné hodnoty.

Můj osobní tip: Inkscape není CAD.
Rellik

#10 Příspěvek od Rellik »

Vytáhni si osy X a Y (najeď na okrajové pravítka, chyť je a potáhni kde chceš mít střed). Pak při kreslení kruhu drž shift i ctrl a začínej z průsečíku os. Pak ti to bude malovat od osy kruhy ;)
Odpovědět

Zpět na „Software“