Světlo pod kuchyňskou linku_Model:TL2001-52LED
Moderátor: Moderátoři
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Světlo pod kuchyňskou linku_Model:TL2001-52LED
Lišta s LED diodami je zapojená seriovoparalelně, prakticky dvě poloviny po 26LED diod seriově spojené a obě jsou k sobě propojeny paralelně. Na jedné je spálená 1LED-ka, na druhé jsou vadné 2LED-ky z toho jedna po připojení 5V bliká.
Dále na plošném spoji kde je usměrňovač, kondenzátory a 2 rezistory je jeden rezistor spálený tak, že nelze určit jeho hodnotu (je zapojený paralelně na výstup).
Nyní bych potřeboval vědět jakými LED-kami nahradit ty vadné, nějaké jsem našel zde, pouzdro i barva světla by souhlasila, pracovní napětí 7.6...9.6V by podle mě mělo vyhovovat když počítám 230V:26=8,85V.
Pak je tu ten rezistor zapojený paralelně k výstupu napáječe, zde si nejsem jistý jaký bych tam měl dát, asi slouží k vybíjení kondenzátoru po vypnutí světla. Ideální by bylo kdyby tu byl někdo kdo již toto světlo opravoval nebo jej měl rozdělané a ten rezistor v něm byl dobrý a šlo přečíst jeho hodnotu.
Předem děkuji všem za pomoc, názory, připomínky k mému problému.
otakarv píše:... když počítám 230V:26=8,85V.
...
Usměrněných nebude 230V, ale 326V. Pak by na odporu muselo být přes 100V (326 - 26*8.5). Z toho vychází odpor cca 5k1, ale ztráta přes 2W
Edit: metodou ŽAVES bych tam dal místo rezistoru tři sériově zapojené CL20M45
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
C1 a R1 jsou v pořádku, diody taktéž, R2 je spálený hodnota neznámá a C2 mi ukázal při měření ESR kapacitu 7,659µF, ESR 4,4Ω tak nevím zda je to s tím elytem v pořádku.
Další věc, když je po usměrnění napětí nějakých 326V, pak bych tam měl dát LED-ky na jaké napětí, 12V?
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Ondra2 píše: stejně nic jako led na 12V neexistuje,
V TME jsou i na jiné napětí jak už jsem uvedl v prvním příspěvku, zde jsou parametry pro výběr TME LED.
Tak právě proto si nejsem jistý na jaké napětí koupit.
https://www.tme.eu/sk/details/fyl-48d4u ... e/foryard/
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
LED diody jsem objednal tyto které mají pracovní napětí 7,6V-9,6V, jak jsem zjistil, byl to omyl, měl jsem vzít na 3,2V. V první polovině byla vadná jedna a ve druhé dvě LED-ky, po osazení ta druhá polovina svítí méně. Jinak ty vyměněné LED-ky svítí pěkně, jenom mě zarazilo, že dvě svítí "teple bíle" a jedna "studeně bíle", oni také v TME mají při nich poznámku "Do vyčerpání zásob", takže asi nějaké nepodařené kusy nebo co.
Já jsem z Aliexpress objednal tyhle, Warm White(teplá bílá), když dojdou tak vyměním všechny a asi upravím napájení podle FHonza s CL20M45, něco jsem si o tom přečetl a dost mě to zaujalo.