menic 12/230V Aradio 7/96

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Split

#31 Příspěvek od Split »

No tak vies..clovek si to uvedomi az ked to dosere.SaK je stavebnice a konstrukce...no tak a mozno by som to aj vedel len neviem preco mi schranka vymazala obsah tvojho mailu takze ten menic uz nemam
Vsetko co sa da pokazit sa raz pokazi.
Split

#32 Příspěvek od Split »

A inak ja som v tom predoslom zapojeni spravil chybu v tom, ze sa mi podarilo nejakym zazrakom odpalit CMOS obvody a vtom ze som navrhnuty plosak obkresloval z toho uverejnenho kde bola chyba ze tam chybala jedna prepojka.
masar

#33 Příspěvek od masar »

O.K. O.K. přece každý může udělat chybu. Ten měnič byl dle mého názoru navržen hlavně s cílem použít jednoduché primární vinutí a když se objevily schopné FETy, bylo řešení na světě. Dřív se vhodné transformátory sháněly obtížněji. Proto má tato koncepce své opodstatnění. Když jsem stál před volbou jaký měnič, měl jsem chuť ho vyzkoušet, ale protože jsem měl trafo 2x10,5/220 k dispozici, sešlo z toho. Další věcí, kterou jsem chtěl docílit bylo dosažení schodovitého průběhu napětí, které se více přibližuje sinusovce a zmenšuje "bručení" transformátoru. Ostatní vlastnosti, jako různé ochrany, kombinace s nabíjením atd. jsou sice důležité, ale jsou to jen doplňky. Jinak lze říci, že měniče tohoto typu (nízkofrekvenční) jsou sice jednoduché, ale zaplatíme za to nesinusovým průběhem proudu se všemi důsledky.
Zapojení, které jsem realizoval předkládám:
Přílohy
menic.png
(3.87 KiB) Staženo 132 x
Split

#34 Příspěvek od Split »

toto je ten menic z SaK
Přílohy
sak.jpg
(118.63 KiB) Staženo 207 x
Banda

#35 Příspěvek od Banda »

Jo jo, to jsem chtěl taky stavět, ale nějak jsem se k tomu nedostal. A pak by mě hlavně zajímalo, jak moc budou topit tranzistory T7 a T8, při plně nabitém AKU a zátěži s nízkým příkonem. Má někdo tento měnič postavený, že by sdělil své dojmy, prosím?
Split

#36 Příspěvek od Split »

vseobecne mosfety by topit velmi nemali kedze maju velmi nizky odpor v otvorenom stave.
dolac

#37 Příspěvek od dolac »

Split, je to presne toto zapojenie, ktoré som s niekoľkými malými úpravami realizoval, vyrobil niekoľko kusov a poslal som ti už dávnejšie do pošty.
Split

#38 Příspěvek od Split »

ake upravy si tam robil?A ty si mi poslal menic ktory zvladne max 25 W a tento je na 160W.
dolac

#39 Příspěvek od dolac »

Ja som potreboval menič na 25W, preto som ho robil na 25W. Aj súčiastky som si prispôsobil. Tvoja schéma je trochu nečitateľná, ale čo sa týka mojich zmien: použil som iný oscilátor (4060+2R +C), dva paralelne tranzistory T7 a T8 som nahradil jedným, a do serie s poistkou ku zdroji 12V som dal výkonný odpor o hodnote cca 0,2 -0,3 ohm, nakoľko u niektorých kusov meničov pri zapnutí zareagovala prúdová poistka a zablokovala menič.
Pôvodný je na 160W? Tak ho urob na 160W. Rátaj však s patričným chladením tranzistorov, najmä T7, T8.
Split

#40 Příspěvek od Split »

Daju sa v tejto scheme nahradit IRFP150 za BUZ11?Amperovo su obidve temer rovnake a dostatocne ale neviem ci pri tranzistoroch T7 a T8 netreba vyssie napatie
dolac

#41 Příspěvek od dolac »

Split píše:Daju sa v tejto scheme nahradit IRFP150 za BUZ11?Amperovo su obidve temer rovnake a dostatocne ale neviem ci pri tranzistoroch T7 a T8 netreba vyssie napatie

V mojom zapojení som použil všetky tri tranzistory BUZ11.
Split

#42 Příspěvek od Split »

ako moc sa zahrievali?
dolac

#43 Příspěvek od dolac »

Split píše:ako moc sa zahrievali?

Pre menic 25W som mal T5 a T6 bez chladičov, T7 a T8 som nahradil jedným tranzistorom na chladiči, ktorý vie vychladiť cca 2W. Nepamätám sa ale myslím, že nebol veľmi, teplý. Podľa toho aký chceš výkon meniča, nadimenzuj aj chladič.
Split

#44 Příspěvek od Split »

Da sa dioda zenerka d6 nahradit za 2v7?Spravi tam nieco tych 0,3 V?
Split

#45 Příspěvek od Split »

no halo odbornici
Odpovědět

Zpět na „Poradna“