Led žárovky po vypnutí stále trochu prosvěcují
Moderátor: Moderátoři
Led žárovky po vypnutí stále trochu prosvěcují
- Artaban001
Tohle je typické pro led žárovky s kapacitním srážením, i malý naindukovaný proud stačí - usadí se to v počátku kolene VA charakteristiky, kde se dioda otvírá a při dnešní účinnosti čipů a luminoforů už docela dost svítí. Dokud tam byla žárovka, pálili jsme tento "zhasnutý" proud bez užitku, teď se aspoň nějak využije
Úsporka naproti tomu čas od času blikne - tím malým kapacitním proudem se pomalu nabije kondenzátor za usměrňovačem až na takové napětí, že se rozběhne měnič. Zářivka blikne, kondenzátor se vybije a měnič dokmitá. A cyklus se opakuje.
Kondenzátorem připojeným paralelně k patici LED žárovky vytvoříš z toho kondenzátoru a kapacity vedení kapacitní dělič. Na tom kondenzátoru pak zůstane úbytek napětí tak malý, že se LEDka nerozsvítí. Kapacitní složku příkonu, která se takto zvětší po rozsvícení, ale stejně elektroměr činného odběru neměří.
- Artaban001
Kdysi jsem tady psal o protivné modré LED, co byla jako indikátor zapnutí. Chtěl jsem její svit ztlumit tak, aby byla vidět, že svítí, ale neoslňovala. Postupně jsem zvětšoval předřadný odpor, až jsem byl spokojen. Tento odpor byl 470KΩ. Ber to tak, že ta LED je živená 12V napájením vnitřního zesáku z TDA2009. Proud procházející tou LED si klidně spočítej. Vzájemná kapacita mezi vodiči v kabelu větší délky Ti na takový proud bohatě postačí. A bílá LED je v podstatě ta modrá, na který je luminofor (principiálně funguje podobně jako u zářivky)
otakarv píše:Tento
Ten bude stačit i na moje zářivky (jednopaticové)? Můžu ho dát na výstup vypínače nebo ke světelnému zdroji? Nebo k obojímu? Ten vypínač mám kapku složitější viz foto. Původně byla lampa osazena pouze tepelnými koulemi a vypínač je zároveň stmívač. Ve vypnutém stavu je na výstupu cca 30V střídavina, měřeno, tester pouze pro ilustraci.
Stribrnak