Lze tento analogový přístroj použít pro měření stř. veličin?

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Masob
Kontaktovat uživatele:

Lze tento analogový přístroj použít pro měření stř. veličin?

#1 Příspěvek od Masob »

Mám tento ampérmetr a chtěl bych s ním měřit střídavý proud. Lze to, nebo je to nevhodný elektromagnetický systém? Případně jak ho upravit.

Obrázek
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Ne, podle značky jde o deprèzský systém, což znamená použít usměrňovač. Konstrukce pak bude záviset na tom, jaký má systém prou pro plnou výchylku, vnitřní odpor, a jaký tedy potřebuje bočník.
A ten potřebuje stoprocentně, takže, chceš-li zachovat průběh stupnice v první čtvrtině až polovině rozsahu, budeš z toho bočníku stejně muset úbytek napětí usměrnit lineárním usměrňovačem (prostě se bez operáku taky neobejdeš).
Masob
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Masob »

Ano, bočník není součástí, rád bych použil nějaký, aby to mělo rozsah 2,5A - to není problém spočítat. Ale chtěl jsem ten Ampérmetr použít pro měření proudu v síti 230V stř. - takže by stačilo vyrobit operační usměrňovač? Stačí jednu půlvlnu, nebo obě?
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Nejlíp na obě. Kvůli vyloučení vlivu případné nesymetrie.
Osobně bych zapojil měřák do příčky usměrňovacího můstku zapojeného ve zpětné vazbě OZ.
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Jestli stačí 2,5A a nebude vadit úbytek, dá se to vyřešit tím, že se zapojí i s bočníkem do diagonály nějakého výkonového můstku, třeba z 10A a více diod (pro případ nějakého přetížení).
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Nojo, to jsem si nevšiml, četl jsem 25A.... na ty už by se sháněly diody hůře.
Na 2,5A to udělej podle Sendyxe, jednodušeji a líp to udělat ani nejde
Masob
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Masob »

Sendyx píše:Jestli stačí 2,5A a nebude vadit úbytek, dá se to vyřešit tím, že se zapojí i s bočníkem do diagonály nějakého výkonového můstku, třeba z 10A a více diod (pro případ nějakého přetížení).

Mohl bys to více upřesnit?

Původně jsem to chtěl dělat jen na 2,5A, ale možná bych to raději udělal na 250mA, 2,5A a 25A.

Moje představa byla taková, že bych měl 3 bočníky, nějaký odpor a zenerku na ochranu vstupu OZ, potom OZ v zapojení usměrňovače na 2 půlvlny (výstupní napětí třeba 0-6V) a toto napětí přes dělič 100:1 připojit na měřák (0-60mV).
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Tak to řekni najednou a neservíruj to tu po kouskách.
Může se měřený obvod přerušit při přepínání rozsahu nebo nesmí? Od toho musíš vyjít přece při volbě zapojení.
Další je modul měřidla s usměrňovačem - inspiraci najdeš tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 0&thold=-1 - je to velmi přesný a lineární usměrňovač.
Sendyxovo řešení je jasné - vrazíš do obvodu usměrňovací můstek, jehož stejnosměrný výstup pracuje rovnou do bočníku. Má to jednu výhodu - proud, který teče tím bočníkem, je přímo úměrný střední hodnotě střídavého proudu*). Nevýhodou je, že napětí na něm musí být vždy větší, než úbytek na diodách, jinak se proud neprotlačí.

*) Na to taky mysli, měřák ukazuje střední hodnotu, ale ukazovat musí hodnotu efektivní!
Masob
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Masob »

Měřený obvod se může rozpojit, použil bych nějaký přepínač. Díky za to zapojení, ještě to nastuduji.

To řešení přes můstek už chápu.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“