Dělička 74192 zapojení? (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Dělička 74192 zapojení? (přesunuto)
nemáte někdo na prodej kvadraturní dekodér LS7184, případně obvod stejných vlastností?
Pepa
toto si asi uz skontroloval:
LS7184-Ali
ale zas cena mi pride teda dost vysoka, a cakat n-tyzdnov,
Taka funkcionalita by sa dala naprogramovat do nejakeho Atmel/PIC controllera
Fero
max. frq pre 7184 je 1Mhz, a treba reagovat v najhorsom pripade kazdych 250ns, co pri MCU clock = 16Mhz je malo.. (len reakcia na skok do prerusenia si vypyta v najhorsom pripade 4 cykly, co je 62ns*4 = 248ns, a sice v preruseni toho az tak vela robit netreba - maximalne pustit nejaku ihlu na vystupny pin (kde by bol nejaky MKO, aby sirka hodinovych impulzov bola ok), ale na logiku UP/DOWN podla ls7184 by bolo treba este zopar (nevela instrukcii),
zas ak by sme nepozadovali maximum input frequency (1Mhz), tak by to mozno aj stacilo, prip UP/DOWN vyriesit hradlami, a cpu pouzit iba ako generator hodin...pri troche laborovania by sa to dalo zapojit aj cisto s nejakymi obvodmi typu 74ls... len myslienka - asi by to chcelo nakreslit schemu a oskusat
Ale ako pise Zaky - hradlove pole je na to riesenie..
V CPLD XC9572XL-VQ44 byly 3 kvadraturni dekodery a 12-bit citace, cetl to po 1ms PIC16F628, ktery soucasne multiplexne obsluhoval 3 LED displeje, celkem 18 cislic.
Rozsah displeje byl +/- 999,999 mm pri rozliseni 1um, max. rychlost 1Mhz.
Kalibrace, offset, prevod na palce, vystup na ser. linku.
Mam schema, popis funkce a zdrojove programy.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Nemáte někdo schema na klasickou děličku z 7490 nebo 74192 která by se dala jednoduše nastavovat (myšleno 3x přepínač0-9, nebo palcový spínač) na dělící poměr 1:1 až 1:999? Tu 74192 uvádím proto, protože by bylo ideální, aby to umělo počítat nahoru i dolů. Nedala by se na ní využít ta předvolba?
priklad 192ky:
ls192
- weed_smoker
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Hraju si s už několik hodin a nemůžu přijít na to jak tu 74192 zapojit.
Impulzy mám přivedené na vstup CD (dolů), výstup odebírám z BO. Předvolbu si tam nastavím log 0 na L například na 4 to se mi i objeví na jednotlivých výstupech. Ale co dál? Jestli jsem to dobře pochopil, tak podle: https://docplayer.cz/23235362-Bistabiln ... itace.html bych měl využít průchod 0 a tím impulzem z BO opět načíst tu předvolbu a počítat od 4 do 0. Ale zdá se, že ten děj je tak rychlý, že výstupní impulz není pak dostatečně dlouhý na další zpracování. Co mi tam ještě chybí aby to fungovalo? Zkouším to přes další hradla, ale nedaří se. Nemáte někdo schema takové děličky?