Oprava spínaného ATX zdroje
Moderátor: Moderátoři
- weed_smoker
stasek píše:Teď jsem si všiml toho, co je na přiložených fotkách. Ten hliníkovej chadič, co jsou na něm ty polovodiče. Křidýlka snad musely být žhavý, červená barva je úplně spálená na všech třech oproti barvě na druhým chladiči.
Ak myslis flaky na obrazku v kruzku, tak podla mna to nie je farba, ale nejake lepidlo, ktorym zaistuju skrutky proti uvolneniu. Keby ten chladic bol skutocne zeravy, bolo by to vidiet aj na farbe toho hlinka, ktory by nebol az taky leskly.
Co sa tyka merania, zober voltmeter a zmeraj medzi bodmi ako je napisane nizssie a dopln namiesto bodiek:
+ prveho a - druheho: ......
+ prveho a - prveho : ......
+ druheho a - druheho : ......
Tie kondiky v primari musia mat hlavne rovnaku kapacitu (mali by mat aj rovnajke ESR, vnutorne zvody, napatie nad 250V.. ) prave preto, ze su zapojene do serie.
315
170 a postupně roste velice rychle, u 220 jsem měření ukončil.
102
Přikládám foto, jak by měla vypadat barva na vyhřátém chladiči. Není to zrovna extra vidět, ale rozeznat rozdíl jde. Takže není pochyb. Zdroj odhazuji v dál a ještě jednou děkuji za snahu pomoc. Velmi si toho cením.
Tak to je pořád na stejným stavu, cca po deseti minutách tedy to napětí, lehce stouplo na obou ellytech asi na 160V. Teď bych rád poprosil o radu, jak zjistit, jestli tomu dál něco nechybí.
stasek píše:Tak velká omluva, odpor 150k pod tím smrkancem, jak píše lesana byl přerušenej.
No vidíš, kdybys zareagoval na můj příspěvek o přerušeným přívodu k vyrovnávacím odporům na minulý stránce, tak bys na přerušenej odpor přišel už před dvěma dny. Kdybych s nerovnoměrným napětím neměl osobní zkušenost, tak bych to tu nepsal.
A propo, při nezatíženým zdroji může být poměr obou kapacit v síťovým filtru klidně 1:5 a zdroj nastartuje. Ale při určitým zatížení vypadne.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
K tomu zatěžování bych se opravil. Teď jsem to zkoušel znovu, postupně jsem zatěžoval jednotlivý větve od 3,3 přes 5 až po 12V. Kupodivu to nevypadlo. Nedovedu si to vysvětlit, ale asi moje nedbalost, protože propojení jsem dělal jen dráty strčenými do konektoru. Měřil jsem na jednotlivých větvích a bylo tam 11,55-4,8-2,45. Zátěž byla žárovka 12V45W z auta.
Ale myslím, že při tak malé zátěži je pokles napětí minimálně u větve 3,3V hodně velký. V podstatě ta napětí jsou stejná, jako to bylo na počátku, když byly ellyty různých kapacit a napětí na nich taky.
Hlavně když něco opravuješ, chce to mít aspoň základní znalosti o tom, jak to funguje.