Zásuvku na loggiu
Moderátor: Moderátoři
Zásuvku na loggiu
xx16 ... 16/10,7mm (pro CYKY 3×2,5 nevhodná, nanejvýš krátký spoj)
xx20 ... 20/14,1mm
xx25 ... 25/18,3mm
"Ohrievač" je asi přímotop, tento by měl být připojen na samostatně jištěný obvod.
Ako je to vnútri vhodné urobiť? Master zásuvka je na kolmej stene (voči tej loggiovej čelnej obvodovej), uspodu vo výške ca 50cm, vzdialená nejaký meter od tej čelnej steny. Všetko je to za rohovou sedačkou, takže do maľovania to môže byť kľudne "rozbité": uvažujem zvnútra urobiť sondu 8až10-kou smerom von, čiže zistiť kde som (vymeranie by bolo obtiažne; a vŕtačku zvnútra do rohu nedám -hm, bola by to čistá robota -aj vyvalenie kusu panelu pri konci vrtu by šlo smerom von, kde sa to bude ešte len zateplovať..), a dľa nej potom zvonku odhadom sa šikmo trafiť smerom dnu total do rohu stien (-aby kábel zvonku až do izbovej zásuvky nemusel byť lomený =bez nadnesených ohybov), vo výške súčasnej izbovej zásuvky, a vodorovne prejsť potom káblom v lištičke priamo do stredu súčasnej izbovej zásuvky. Tam by som kábel voľne "utopil" pod dekel, respektíve hlbšie, čiže až do inštalačnej krabice -a tak sa pripojil.
(určite elegantné by bolo dierou vyjsť dole a ísť spodkom spojom steny a podlahy a v mieste kde sa dvíha hore kábel pôvodný zásuvkový(je mi stav známy, ja som to robil) to vysekať až k zásuvke a spoločne ísť hore pôvodným žliabkom -len to by bolo treba podlahu rozoberať, no a iná varianta =ísť za obvodovou lištou podlahy sa mi zdá rovnaká náhradná ako súčasná navrhovaná =ohyb smerom hore za lištou+rezanie lišty(žliabku), sekanie do steny či inšt. lišta..čiže rovnaký "bordel" ako teraz navrhovaný..)
Je to "elektrikársky" ok?
"Elektrikársky" som viac-menej myslel to "mechanické" pre-vedenie.. Určite ma teda zaujíma aj nutnosť toho prúd. chrániča -a či preto, lebo je to vývod na logg, alebo je to už nutná klasika..
Taky lze použít plochý CYKYLo 3×2,5 (11×4,2mm), při dostatečně silné omítce není nutné sekat do panelu.
Tak proč je tedy vyrábějí? A kdo je vlastně schválil, když nejsou na to předpisově provedení ochrany?Achab píše:Odpojitelný chránič se nedá považovat za předpisové provedení ochrany, protože jde kdykoliv vyřadit z obvodu.
Já jsem měl dost silný dojem, že o to právě šlo.Achab píše:I když plní stejnou funkci, je to pouze bezpečnostní doplněk pro jeden zásuvkový vývod.
Pokud by to měl už v pořádku a měl tam už na vše proudový chránič, tak to samozřejmě nemá smysl.
U přenosných a integrovaných chráničů taky záleží na typu. Elektronické jsou většinou napěťově závislé - při poruše s přerušeným N nevypnou, fáze je živá. U těch levných se to často ani neuvádí. Některé naopak po ztrátě napětí vždy vypnou i bez poruchy.
- tomasjedno
- tomasjedno