stará rádia

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#61 Příspěvek od Celeron »

fredis píše:Je to vyzkoušené mj na stovkách, možná i tisících, měřicích přístrojů z Tesly Brno. Závady různý, ovíjený spoj ani jeden!! :lol:

Někdy bylo potřeba propojení s ovíjenejma spojema rozmotat a přepojit jinam. Pokud to bylo udělaný profi ovíječkou, tak to pinzetou roztočit nešlo je to vlastně zastudena svařenej spoj s mnoha paralelníma spojema. Drát byl tak zařezanej hranama do čtverhranýho pinu, že se musela použít tyčka s ozubem, co se nasadila na pin a ozub se zakousnul při opačným otáčení za konec drátu a rozvinul ho. Po rozvinutí bylo na drátu i na pinu vidět jak byl drát navzájem zaříznutej.
Už jsem to jednou psal, ovíjenej spoj je statisticky nejdokonalejší spoj v elektronice s několikařádově vyšší spolehlivostí než pájení.
Kdo nevěří, ať si přečte: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ov%C3%ADjen%C3%BD_spoj
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
fredis

#62 Příspěvek od fredis »

Však já tvoje tvrzení nijak nezpochybňuju, naopak potvrzuju! Ale kdy to v těch přístrojích vidím, to je něco. Chtěl bych to vidět, jak to ty ženský dělaly při tý výrobě. Pokud by se netrefila, tak hledat to musela být pěkná pakárna. Ta montáž je dost stísněná. A je zajímavý i to, že třeba na jednom FRB se vyskytujou jak ty ovíjený, tak i pájený spoje..
Rotor rotuje a stator stagnuje...
rnbw

#63 Příspěvek od rnbw »

Nedavno som tieto spoje videl v nejakych usporkach. Neviem, ci Osram alebo Philips.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od RayeR »

Aha, OK, to podstatne je ze:
Spoje jsou za studena svařené, plynotěsné. Při napadení korozí se korozní produkty tvoří mimo spoj, do plynotěsného spoje nemůže vniknout kyslík, který by způsobil tvorbu oxidů.
Spicka je z tvrde bronzi a dratek z mekke medi, tak se to pekne zarizne...
pida_m

#65 Příspěvek od pida_m »

Můj tata, mi kdysi vyprávěl jak se dělali telefonní ustředny /TESLA Jáchymov-kde byl na study/ JENOM OVÍJENÝMI SPOJI! A že tam asi hodně bylo drátků, neb rele a ty krokovače, nebo jak se to jmenovalo.
Jako malý kuře /povelově řízené/ jsem opravovalo spousty Japanys' tuners a amps' s ovíjenými spoji a jak píše pan Celeron, ve těch spojích nikdy nebyla chyba.
Klidně se mího dads zeptejte.. ale on sem narad píše.. je to bručoun.
píďa
pepik9

#66 Příspěvek od pepik9 »

Odpovědět

Zpět na „Poradna“