Plynulá elektronická regulace stolní vrtačky

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
termit256

#16 Příspěvek od termit256 »

Ono taky zalezi na co to vlastne potrebujes. Ty levne maji plastove prevody, vsude zemedelske vule, loziska z koleckovych brusli, cele je to proste osizene na kost. Zivotnost stroje je par desitek hodin provozu, podobne jako u rucnich vrtacek. Pokud nebude mit motor zpetnou vazbu, budou ti otacky litat jak prase se zmenou momentu, na rezani zavitu zapomen apod. Kdyz drzis rucni vrtacku v ruce, podvedome rychlost regulujes pritlakem a stiskem spinace regulatoru, u stolni verze si to nedovedu moc predstavit.

Osobne bych se mrknul po nejake starsi vrtacce jako je tato, klidne i bez motoru, kdyz budes chtit hodne skudlit. Ten prackovy motor se zpetnou vazbou by nemusel byt uplne spatne reseni. Problem je ze za dobrou cenu se blbe shani a jsou rychle pryc.

https://www.sbazar.cz/prodavamestroje/d ... -stolni-p2
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od jezevec »

Problémem u těchto vrtaček není jen výkon motoru. Mám velmi podobnou už od počátku 90. let s motorem 350W a nemám problémy s vrtáním i větších otvorů do železa. Větší problém je, pokud s vrtačkou potřebuješ vrtat větší počet otvorů a časově to přesáhne cca 15minut. Motor není dimenzován na trvalejší provoz a sině se zahřívá i při chodu naprázdno.
Dalším problémem u těchto levných vrtaček, ale až v posledních letech, je nekvalitní sklíčidlo. Proto je tam (viz odkaz na Aukro) rozsah upnutí 3-13mm místo obvyklých 1-13mm. Doporučuji výměnu hlavičky za kvalitnější.
Vždy je to o tom, na co tu vrtačku budeš používat a jak často ji využiješ.
salora

#18 Příspěvek od salora »

Děkuji za další poznatek a sdělenou zkušenost ,no tak to u mě nehrozí nějaký ten větší počet dír a když už tak s tím hold musí počítat.Obdobné to je a těch el. brusek na řetězové pily atd. je to hold hobby a za ty peníze se asi ani zázraky nedají očekávat.
No s tím sklíčidlem naprostý souhlas je v to věda a guláš v nabídkách obzvlášt když se člověk jen na to zaměří např. v heurece kde se ceny pohybují doslova drasticky od cca 100,- až 600,- při stejném rozměru a už se mě v minulosti rovněž stalo že jsem se pustil do vyvrtání otorů v betonovém panelu u kolegy co jsem mu chtěl uchytit držák pro sat. anténu na balkoně a hned u prvího pokusu jsem skončil s Black/deckerem menší vrtačkou cca 350W a hlavička se šla odporoučet vysypaly se střeva protože jedno z těch 3 ůchytů vrtáku praskl,naopak mi pak poté kdysi poslal kolega z němec hlavu /metabo/co stála víc jak vrtačka a hlava přežila vrtačku a žije i dnes na jiné dál.No já jinak chci a preferuji tuto stolní hobby vrtačku s hlavičkou od už 1,5 - 16 mm jako tady :

https://cz.hecht.cz/hecht-1055-stolni-v ... gJLDfD_BwE

Tu s těma 1450 W jsem uvedl jen jako příklad k porovnání té síly motoru kde si myslím že je to uvedeno s nadsázkoua moc tomu nevěřím že by byl ten motor 3x silnější než ty ostatní kolem 500 W když je co do velikosti cca stejný.
Achab

#19 Příspěvek od Achab »

Moje hobby vrtačka zas tak úplný šmejd není, možná je od solidnějšího výrobce (německo). Motor jenom 180W, ale při běžném menším vrtání se nepřehřívá, řemenice ocelové. Sklíčidlo 13mm je kvalitní, snad nejlepší díl na celé vrtačce. :) Viděl jsem ji i u živnostníků a menších firem, kde na přiměřené práce vyhověla. Při občasném používání u mě funguje bez závad přes 20 let. Používám převážně na Al a Fe plechy do 3mm, občas i silnější materiál. Vrtačka je od firmy, kde po změně výroby potřebovali větší výkon.
termit256

#20 Příspěvek od termit256 »

Njn, ale kdyz na vrtacku s takovym motorem na nejrychlejsi prevod das tyristorovy regulator jak chce salora, tak ses s momentem v ...
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jezevec »

Na tyhle motory nejde použít tyristorový (triakový) regulátor, jen frekvenční měnič.
Achab

#22 Příspěvek od Achab »

Daný typ byl i s výkonem 550W, ale ten slabší jsem dostal téměř zadarmo. Akorát odflákli doraz přísuvu, je z plastu a jde přetlačit až o 2mm. Stupnice je taky jenom orientační, ale tu skoro nepoužívám. Regulaci nepotřebuju, v rozsahu mého použití většinou stačí jedny otáčky.
Tyto celkem použitelné vrtačky ve své době stály kolem 1200 a 1900Kč. Cena podobných se za víc jak 20 let příliš nezměnila, takže horší kvalita se dá čekat.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jova1 »

Taky mám tenhle typ. Co mi na ní hodně vadilo, byla vůle při posuvu vřetena. Rozřízl jsem proto část těla vrtačky, na levé části vyříznul závit M8 a celé to stáhl do „bezvůlového“ stavu šrouby s kontramatkou. Od té doby už vrtá přesně jak má :D
https://forum.strojirenstvi.cz/download/file.php?id=72286&mode=view
https://forum.strojirenstvi.cz/download/file.php?id=72285&mode=view
https://forum.strojirenstvi.cz/download/file.php?id=72284&mode=view
Achab

#24 Příspěvek od Achab »

Nějakou vůli tam taky mám, ale většinou to nevadí. Při větších nárocích na přesnost je s tím potřeba počítat a zvolit vhodný postup.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jova1 »

Nejvíc mě to vytáčelo, když jsem vrtal tišťák a 1mm vrták mi kroužil kolem naznačené díry :evil: Proto jsem se do toho pustil a už mám klid.
kevin_mitnick

#26 Příspěvek od kevin_mitnick »

Tady na bastlirne se uz jednou regulace otacek vrtacky resila

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=53443
salora

#27 Příspěvek od salora »

No vida docela se nám to tu rozjelo do slušných otáček ,děkuji za podnětné odkazy dřívějších vláken ve kterých se bohužel povětšinou ty vložené odkazy vzhledem k jejich stáří už nedají všechny otevřít a pokud ano jsou nabíkdy z GSM apod. už neaktuální ale i tak je to dobrá informace.
No abych ale pravdu řekl začíná se mě z toho množství a různorodností navrhvaných zapojení regulace otáček motoru vrtaček motat hlava ,zdá se mi že není motor jako motor myšleno cíleně i u vrtaček protože na ty stolní (hobby) vrtačky bude asi třeba trochu odlišného zapojení než u těch ručních nevím možná se mýlím.
Ano aby to mělo smysl a splnovalo účel udržení kroutícího momentu i v nižších otáčkách (pokud možno plynulých) je potřeba zvážit pro které zapojení se nejlépe rozhodnout.
Ale rozhodně asi netřeba měnit typ či konstrukci motoru jak jsem si původně myslel a lze používat i ten stávající.
Problém u mě je že už se amatérskou činností a tím i vyráběním pl. spojů nezabývám hezkou řádku let takže bych se přiklonil a preferoval bych bud hotový nebo nějakou /komplet/stavebnici byt součástek triaků a tyr. mám ještě ležmo ve sklepě hafol.
Nevím nejsem na tohle odborník proto se zeptám ,není třeba tento regulátor na to vhodný ? Je tam níže i zapojení.
https://de.aliexpress.com/item/PWM-Eins ... 39.90158.0

nebo ten s IO U208B :
http://www.soucastky.eu/?p=productsMore ... ou-vazbou-
masar

#28 Příspěvek od masar »

První odkaz není regulátor pro motory, je to regulovaný zdroj stejnosměrného napětí 1,25V až 36V.
Druhý odkaz je regulátor pro komutátorové (tzv. univerzální) motory napájené z jednofázové sítě 230V~.
Pokud se rozhodneš pro vrtačku s jednofázovým asynchronním motorem (to je ten z aukra), nelze výše uvedený regulátor použít a musíš jako regulátor použít frekvenční měnič.
Na tvém místě bych se na regulátory vykašlal a přehazoval řemen. Žádný regulátor ti kroutící moment mechanického převodu nenahradí.
:wink:
TAKJAN

#29 Příspěvek od TAKJAN »

Jak silný to má motor? Mám doma absolutně 🤐 měnič FRECON, umí jen po deseti stupních regulovat do 50Hz. Najdeš na netu.
masar

#30 Příspěvek od masar »

Ten z aukra má údajně 1450W.
Pro jednofázové elektromotory s rozběhovým kondenzátorem jsou vhodné měniče Invertek.
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“