Čierne horizontálne čiary Samsung LE32C550J1W
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Jelikož není mezi primárem a sekundárem trafa "měniče (pulsní zdroj) stínící přepážka, prosakuje napětí z primárního vinutí přes kapacitní vazbu na výstup. Ten "safety capacitor", co je mezi GND primáru a GND sekundáru by měl tomu VF napětí "uzemnit" na primární straně. Ale stejně něco proleze na výstup. To co proleze na výstup záleží obrazně na konstelaci hvězd.
(zdroj z příslušenství Gogen DAB502 - v místě, kde jej používám jde zastrčit do zásuvky pouze jedním způsobem).
Někdy je "parazit" tak vysoký, že je cítit mechanické brnění antény (elektrické dráždění povrchových svalů ruky statickou elektřinou) při jakkýmkoliv dotyku ruky, někdy jen přejetím hřbetu ruky a jsou dny, kdy není cítit vůbec. když to bylo nejsilnější, zkoušel jsem měřit AC napětí mezi GND a zemí. Dalo to něco kolem 80V na nejvyšším rozsahu multimetru. Oscilogram ukazoval strmé špice o frekvenci kolem 35KHz - jasný "parazit" z primáru.
A teď mě napadá - co když se spolu propojí dvě zařízení, které obsahují takové zdroje - co udělají vyrovnávací proudy vzniklé "zázněji" vzniklé skládáním dvou AC "parazitů". (každý zdroj kmitá svoji frekvencí)
Artaban001 píše:1. Ono je celkem jedno, jak zapojíš do zásuvky spotřebič, jehož obvod za přívodem a filtry začíná můstkovým usměrňovačem. ....
Tak s týmto nesúhlasím. Striedavé napätie, jeden vodič je N, teda spojený aj s PE, čiže akoby 0V, a druhý fáza L, ktorá má teda oproti PEN od +161 do -161V (230V efektívnych = cca 322V maximum vrchol-vrchol = polovica je 161V). Zjednoduším si schému zdroja, ostane mi jedna dióda z mostíku a kondenzátor voči GND (obrázok, modrým). Keď je na svorke 2 fáza, môže tam byť aj tých -161V, takže GND prístroja mi ide cez kondenzátor 1n5 a diódu na -161V.
Pokiaľ mám dva rovnako zapojené prístroje oproti, ich GND voči sebe budú nulové (fázy kmitajú súčasne), ale voči PEN tam čosi bude. Pokiaľ na jednom z nich otočím vidlicu, už budú prístroje oproti sebe fázovo posunuté o pol periódy (jeden bude mať na svorke 2 -161V v dobe keď druhý +161V), a teda aj napätia sa budú líšiť. Opravte ma ak je moja úvaha chybná.
- Artaban001
(odmysli si zemnění vedoucí na výstup zdroje - používá se jen u 3-žilově připojených zdrojů, třeba k laptopu)
Schválne som teraz odmeral GND z televízora voči PEN v zásuvke, multimeter na striedavý rozsah mi ukazuje 14,3V a keď otočím vidlicu, tak 15,6V. Čím to asi bude?
edit:
Tak si sám aj odpoviem. Asi je to rozdielom v úbytku napätia na diódach v mostíku. Zrejme som sa mýlil, no.
S tými 115V som sa mýlil tiež...
- Artaban001