Přestavba reprosoustav
Moderátor: Moderátoři
Sendy - musí se jim nastavit pořádná vzduchová mezera, aby se nepřesycovaly - mně se osvědčila mezi styčný plochy vkládaná 1mm silná modelářská překližka ...
A kutilmile - nelituju tě
- elektrosvit
- TheLastUnicorn
Co se týče toho "rezistoru"...jak už napsal Sendy, mnoho simulátorů to do schématu posílá jako RL člen...ve skutečnosti ten rezistor je stejnosměrný odpor cívky. Jen v případě, že vyjde třeba cívka 1mH/10 ohm se to dělá tak, že se koupí nějaká cívka 1mH a její odpor se dorovná sériovým rezistorem příslušného odporu.
4,6mH cívka s I jádrem. Průměr drátu 1mm.
Když jsem se pokusil spočítat viditelný závity, napočítal jsem něco kolem 40. Podle toho je ten trámeček tak maximálně s průřezem 1x1 cm.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- TheLastUnicorn
Tyhle I-čkový jádra z trafoplechů jsou bez problémů použitelný jako sériový člen k basákům ve tří a více pásmech, taky jako paralelní cívka ve filtru střeďáku, nebo sériových RLC členů kompenzujících různý převýšení v oblasti pod 1kHz . Pro ostatní účely je už pak vhodnější používat cívky vzduchový.
Obdobná situace je s kondíkama. U basových větví ve tří a více pásmech lze bez problémů používat bipolární elektrolyty. Jejich horší vlastnosti pri vysokých frekvencích se zde v zásadě nijak neprojeví, projeví se však pozitivně na výsledné ceně výhybky.
Co se týče přesnosti součástek...pro většinu pozicí zde vyhoví přesnost v toleranci +-5%. Pozor si je třeba dát především u kompenzačních RLC členů s vysokou jakostí. U těch doporučuji co největší přesnost - tak +-1%.